Friday, March 25, 2011

Pulut Kuning...

Pulut oh pulut
kenapa engkau kuning?
 
Macam mane aku tak kuning
Rendam sama kunyit
Rendam sama kunyit...

Kunyit oh kunyit 
kenapa rendam pulut?

Macam mane aku tak rendam
Lili nak kukus pulut
Lili nak kukus pulut...

Lili oh Lili 
kenape kukus pulut?

Macam mane tak kukus pulut
Sebab sini dan sini
Sebab Sizuka, CSI...oopsie!

(sudah, sudah ler....bawak meraban ni...hehehehe!)



 pulut kuning, kari ayam n telur dadar...

***
Mysarah has been busy lately with exams and inter-school debate. So I thought I'd surprise her with pulut kuning for her to celebrate with her tutor and two friends tonight. But I don't think her tutor will stay for supper right after class...hehe... I'll let the three girls have fun, and if her friends want to sleepover pong boleh! By the way, MyC did well in the subjects which the tutor taught. Syukur, Alhamdulillah, baru ler timbul A sikit!  Itu yang dapat idea berpulut kuning bagai....

Kalau ikutkan hati, mati... malas, memang malas dah sebenarnya nak berblog ni...tapi masih ikut rasa, binasa, mood yang tak boleh tidak nak menulis ni, makanya, tertulislah jugak. So harap-harap you all tak kisah ek kalau I tak ber Al-kisah diarimama kisah lagi nak berkisah-kisah. Jangan ler konpius, I sendiri pong konpius dengan apa yang I tulis ni! hikhikhik)))
  
Have a nice weekend, y'all! 

Lots of love,
Lili ;-)

 

10 comments:

Ribbon Clown said...

Kak Lili,

Please don't stop berblogging.. I love reading your blog.. to me, you're such a good writer.. sila perah2 itu idea utk menulis eh.. hehe

Ibu n Abah said...

Lili..
kuning mata i (instead of putih mata i) dengan kak som dan u membuat pulut kuning.... setakat kari velimbing i bolehlah masak...kalau pulut kuning, i rasa tahap PHD tu...
nak kena belajor jugak.....

Sizuka said...

waaaa k.lili!! I want ur pulut kuning! cantiknya!! macam pulut yg my mum buat. :)

Lili said...

RC,

Aduhai..am I blushing now or what!

Babe, I'm not that good a write-lah. Sometimes it is easier to write what's inside me somewhere forgotten, like on piece of paper and then ripped it off. That way, I don't have to cringe every time I look back...hahahaha!

Anyway, thanks for your support. <3

Lili said...

Akak,

Jangan ler kuning mata...nanti Dr Kahar ingat you kena demam kuning.. hikhikhik!! Gurau jer Mah!

Senang actually nak masak PK ni. Cubalah... nanti kita stori mori kat klubhaus ye..insyaallah.

Lili said...

Shidah,

...and I want your akok! hehehehee=))

Sebenarnya, dah quite some time gak I avoid pulut. Kalau tak I'm very the hantu pulut wan..hehe! Rasa berat jer bila makan pulut ni. But I love making it...

kak ja said...

U ni konpius lg mengonpiuskan..

Last skali I buat PK masa Abang khatam Quran dulu.. masa tu dia baru Std 4 ke Std 5.. Bygkan dah brp lama I tak pernah buat PK!!

Lili said...

Ja,

Mysterious should fit me alright.
Tapi I tau...Puan Pengarah mmg macam tu...wahahaha!

Ja, pernah buat PK maknanye masih boleh buat lagi, kan? Ke you saje tak nak buat dah sejak PK beralih arah ke TK? hikhikhik..

P/S : RC, I wanted to say 'a writer-lah' not 'a write-lah'! hehee...biaseler I ni.

somuffins said...

Lili
Masa kecik2 dulu I tak berapa suka pulut. Lama kelamaan maybe cara orang memasak pulut tu made my selera terbukak.

Masak pulut secara kecil2an I retilah but not secara besar2an. That day I masak guna cup rice cooker yg cenonet tu (1.5 cups pulut).

Your pulut menggetarkan jiwa, auwww..

Lili said...

CS

There, there...you came! Menggetarkan jiwa kan tengok ombak Laut China Selatan? ngeh18x!

I love pulut masa kecik-kecik..tapi bila dah kerap buat untuk majlis orang lain, I don't fancy much of any kind of puluts now. Except for Raya, pulut will never satisfy my palate that much.