Tuesday, March 8, 2011

Enjit Enjit Semut...

 ...kepala sakit
makan ubat....

Enjit enjit semut...
kalau sakit
tahan saja...

Enjit enjit semut...
mata sakit
masuk asap....

Enjit enjit semut
sape sakit
tanggung saje


I love messing with songs lyrics. I would change them now and then to suit a situation.
Like this afternoon. I had a migraine attack. It was pretty bad, that I felt my eyes were to pop out anytime soon. My eyes were watery too; which ran, and felt warm, down my face. Trying to lie down was impossible, so I took two tablets of pain-killer and a couple of actifast(!) to relieve the pain. Pressing my fingers on my temples, I recited a doa (prayers) for sakit kepala, and slept. (sape-sape nak doa tu baca jer ayat 19 surah al-Waqiah)

Just before zohor, ada rasa kurang sikit. That was when I started humming some silly songs. hikhik! The one above was one....another song was a sad song, and I'm singing it in my heart....


Alhamdulillah. Lapar ler pulok... Come join me for tea!

Cucur udang n kuah kacang...


 hmm...nak buat macam mane ek, kalau dah kaki dapur! hikhik...sakit pong memasak jugak... ;p


15 comments:

noir said...

funny i was just thinking about you...i mean the cucur udeng. i spent a good 3 weeks eating this daily at kg tekek. masa tu merajuk bawa diri.

Wan Sharif said...

Alahai sedapnya..

Ribbon Clown said...

Yeay..dah ade lagu baru nak nyanyi kat Adam hehe

Cucur tu kalau makan ng sos lingam, semangkuk pun tak cukup tau! hehe
btw, i like ur plate ;p

kak ja said...

Dearest kaki dapur,

Saperlah yg merekacipta istilah ni utk u? Tpkan, lbh baik jd kaki dapur drp kaki kapur, kan? kan kan kan?

Cucoq u tu sgt menggoda sukmaku.. Tingat zaman student marhaenku, buat cucoq bubuh garam dgn bawang saja.. Itupun dah kira sedap gilos dah!!

*sambil lap ayaq mata dgn kain batik panjang aruah Maktok.. U lap ayaqmata dgn kleenex ka?

Lili said...

Noir,

Too bad eh, makan cucur udengs jer bila merajuk? Hehe...jauh pulak tu - Kg Tekek bagai! Next time kalo nak merajuk pi la LA ke Tokyo ke... muahahaha))

Lili said...

Ayoh Wang,

Bila dah lapo..apa pong sedap, hehe!
But take my words for this one...memang sedap, saya makan sambil nangis - sedap punye pasal! Wahahaha)))

Lili said...

RC,

Wouldn't Adam protest if you sang him that song? Hehehe)) Lagu enjit2 semut dah menjadi-jadi kat facebook sebab cerita lawak 'Hantu kak limah balik rumah'!

Hey, you know what babe? That kuah kacang ada sos lingham in it tau! Nyums!

Ehem, CS loves that piring tu...just google for Anna Griffin (lenox)! I bought it cheap here at a godown sale... ;)

Lili said...

Dearest Ja laling!

You ni macam tak kenal I...I kan ke Puan Pengarah DBP...bab istilah baru and tuko2 spellings are my expertise!

Ja, seriously...I first time buat cucuq tu guna udengs kecik2 putih yg kedai2 selalu guna utk tumis sayuq. It turned out sooooo crispy and sedap! Ni sambil type ni duk terasa lagi sampai meleh ayaq mata.. tissue habih sekotak!! =))

somuffins said...

Lili
Kilang ayaq mata you never kering ka??

Jemput2 or cucuq dah sebati dgn darah daging kita (+ lelemak in my case, huwaaaa).

Psst.. jarang I dengar orang lelaki merajuk bawak diri. Are we blinded by Noir's profile pic? ehek..

Mama said...

Salam Lili

Now it's raining heavily in Sban... I teringin nak cucuk udang tu but at the same time I am so sleepy... so I prefer to zzzzzzzzzzzz... I makan dlm mimpi je lah

Lili said...

CS,

...kilang idea jer agak kering! huahuahua))) C'mon, where got one like that...it's just my head, it's still stabbing so bad.

*psst...that, you've got yo ask 'tuan penasihat 20%' kita himself! ngeh18X!

Lili said...

Salam KZ,

It has been raining in the evening lately kat Penang ni..tu yang tingin nak makan la cucur tu! hikhik!

KZ tidur la kejap nanti dah bangun buat aje..nak recipe? hehe...jumpa kat inbox fb! ;)

Ribbon Clown said...

I tgh bancuh cucur kat dapur ni..jap lagi I nak try wat kuah kacang taruk sos lingam hehe

psst..lagu enjit2 semut k limah tu seram..tak sesuai tuk adam..hehe After read this post, I br realized, in term of lagu2 nursery, i byk nyanyi lagu2 omputih.. skg dah beralih ke lagu pok amai2, enjit2 and cok cok kendong..hehe

Lili said...

RC,

Hah, I just found you here! hehee!

Actually my kuah kacang tu, 'cheating' one... I guna kuah kacang segera. I have enough stock for my kuah satay and pecal.

For the kuah kacang cucur udang tu, all I need to do is bancuh the kuah pecal with hot boiling water and leave to macerate. Then I campur sos lingham tu for added pedas kick! hehee! In fact kalo kuah pecal pong I would add extra cili padi pounded and mixed with the kuah kacang.

Kuah for satay or nasi impit, I have to heat up some oil and pelepas kuah segera tu and hot water. huhu...panjang no? :))

Lili said...

Oh yes...I think most of us grew up with nursery rhymes that explained our excitement when old folk songs of our forefathers are played these days!