Friday, March 4, 2011

Entry Malas Malasan Lagi!

Sesekali datang malas nak bercerita, cerita masaklah yang paling senang nak blog!

Yesterday's lunch...

 Asam pedas ikan pari

 deep-fried towfoo

 Baby Sawi tumis air

...but I go and spoiled it all by snacking on this 
deep-fried soft silky towfoo in egg batter
Aduhai!

Today's lunch is an impromptu one when I went late to the market to buy water-melon, but saw this beautiful kepala ikan kerisi and decided to cook fish head curry!


Have fun over the weekend, y'all! ;-)

23 comments:

Sizuka said...

K.Lili,

I want to go to ur house now!! huwaaa.. really miss homecooked food.

Aishah said...

Your curry looks "original" and "traditional" and "mengancam";)

Assalamualaikum Lili.

Wan Sharif said...

I lak nampak curry you tu macam nak tumpah..

zarin said...

kak lili
i also want to go to ur hse now! dah lama i tenung pokok daun kesum kat belakang rumah makin rimbun tp asyik tk buat asam pedas coz tak reti hukhuk
now u make me crace for asam pedas and kari kapla ikan...

kak ja said...

I nampak buah velimving dlm kari u!!

noir said...

stingray tak kira masak apa, my fav.
tu asam pedas looks really good.

Lili said...

Shidah,

Alaalala....meh sini, meh kita main masak-masak!

Nothing beats home-cooked meals kan?
Lately, mysarah ni anti benor lauk beli. So, no matter how busy I am, I have to fix lunch for her. At least one main dish and a vege dish.
Semalam tu, dia makan asam pedas sambil puji2 mummy dia.
Kes bodeks, hehehe!

Lili said...

Waalaikumussalam Aishah!

*Blush, blush...hehe... Thank you so much for the compliments and for visiting my humble abode!

;-)

Lili said...

Ayoh Wang,

Hahaha! Itulah pasalnya ambil gambar straight from the pan and directly from top view lagi! Amateur ler kata kan! :=D

Lili said...

Zarin!

Bestnya ada pokok kesum!

Ni sorang lagi...alalaa, meh kita belajo masak asam pedas! hehehe!
Senang aje buatnya. Sebut nak version mana? Nanti kak lili bagi recipe..hikhik!

Kari kapla ikang, hmm...my specialty ni! Auwww))

Lili said...

Ja laling,

Memang you tak salah pandang. Velimving tu saja jer I bagi nampak sebab nak bagi you and Akak terliuq!
*har har har (evil laugh!)

Lili said...

Noir,

Yeah, don't we all love stingrays masak 'apa-apa' kan?

psstt.. asam pedas tu really is the best! ;) oopsie, angkat bakal moment!

somuffins said...

Nanti I kimeng... nak gi dinner .. ehhh supper kot?

Ribbon Clown said...

okay, i tadi tgh pikir2 ape nk msk esok..tgk ur blog trus dpt idea hehe Asam pedas taruk sayur jeruk..nyum2..thanks!

Lili said...

CS,

Make sure you take your supper forty-five minutes before your 'landing' time, tau! But knowing you, kan...tak tidur selagi embun dah menitis...ekekeke!

Lili said...

RC,

...and you babe, what are doing at that hour when you're supposed to rest before Adam starts clinging on you again?!!

Hmm...sounds yummy, asam pedas letak sawi jeruk! Don't forget to 'tayang' gambar kat blog ek...hehe ;D

Ibu n Abah said...

Lili...
sajalah tu...
u tau kan vekalan velimbing i dah habis...
U saja ambil gambar dan sendok velimbing masak kari ikan U...
memang pagi2 esok i harus kepasar mencari VELIMBING....

Oldstock said...

My vote goes to the asam pedas... but seriously, bila nak dapat peluang actual taste test ni....

Lili said...

Cik Mah...hehe, lama tak panggil nama sweet ni!

I kan terlebey bekalan velimving dalam sistem badan I sampai hari ni I ceri beri lagi. Tapi dasar degil I ni, melawan makan jugak! :'(

Lili said...

Oldstock,

Just the other day, my daughter was telling me to 'buka restoran asam pedas'! Hahaha)) Until there is one such asam pedas restaurant in Penang run by MyC's mum, then you can really try...hehe..on the house some more! ;D

Orang ada gout boleh makan asam pedas ke? :\

somuffins said...

Lili
Are you sure that is kari kepala ikan kerisi?? Setahu I (yg memang bukan isteri nelayan, ahaks), kepala ikan kerisi takde isi.

Pls enlighten me. Acih.

Stingray ... I tengok documentary kat tibi tunjuk stingray seberat 450kg dan selebar 4 meter (or is it 6 meter?). Just imagine kalau you bukak restoran asam pedas??

Ribbon Clown said...

I usually wake up early lah lepas Adam mitak susu tgh malam hehe..tak dpt sambung tido, so I lompat2 blog..;p

Lili said...

CS,

Ikan biji nangka sebenarnya...but these peopple kat pasar ni gemor benor sebut ikan kerisi!

Hehe...susah kan nak imagine I jadi taugeh restoran! I pernah hantar kuah laksa johor untuk sorang kawan punya open house, parents dia terkezut tgk I sebab depa kata, tak macam orang turun ke dapur je rupa I! Auuwwww)))


RC,

Oooo...time tu sunyi ek, senang nak berblog and baca blog! :)