Wednesday, July 13, 2011

Not So Wordless Late Wednesday! ;D

Was back in Ipoh last weekend.... And guess what I brought home for old time sake? Well...what is Ipoh without these:

 fresh from the orchard...and delivered straight to my mum's door
and then happily idle on my table....
For a good, tasty, juicy pomelo, allow the fruits to mellow a few days after plucking.

And look what I savoured this afternoon....hehehe...



 ...this is how we present our 'limo abung'/limau bali
And I have two more pomelos to melantak enjoy...hahaha
One will definitely be turned into Thai-style pomelo salad
'Yam Som Oh'! Oh...betul ke Cik Yam and Cik Som? hikhikhik!!!

Note: Oh, one thing for sure is...I've been tagged! Oh, oh, oh!!!

14 comments:

Ibu n Abah said...

lili...
banyak kali beli pomelo tapi tak pernah lak potong macam tu punya bagus...
- tolong bukak kelas untuk kami DHW cara2 mengopek pomelo...
berseni sungguh!!!

zarin said...

oh! oh! kena tadah baldi dah ni... meleleh leleh tengok this juicy pomelo .....
and oh! sungguh cantik gitu potongan pomelo itu -)

somuffins said...

Lili
I dah kata nama SOM mmg femes, tssk.. I ada kawan orang Thai nama dia Som Pop tapi dia male, hehe.

My kenangan berlima beradik (2nd batch of 5), it was fun to eat that pomelo. Tak sure sebab pomelo tu sedap sangat tapi kitorang enjoyed sangat bila kulit pomelo dibuat 'green beret' hasil kraftangan my aunty. Vic Morrow tengok pun nangeshh, wa cakap lu, hehe..

Lili said...

Akak,

Hehehe...kekdahnye, sedari kecik my father dah ajar potong kulit limau tu macam tu! Itu belum lagi potong keluk-keluk.... kalo yang tu lagi sayang nak buang kulit pomelo tu...ekekeke

Hah, kak Som pung pandai tau...jom kita sama2 kongsi kat klabhaus.

Lili said...

Zarin,

Ish ish ish...ye ke meleleh tu! Alahai...limau aje, hahahhahaha! ;)

Lili said...

CS,

I baca kimeng you sambil henjut2 badan ketawa bagai nak rak! Ya Allah, you ingat ek JAman Combat Vic Morrow tu! I ingat lagi dengar the elders tukar nama Sgt Saunders tu ke Sgt Sondol! Wahahahahahhaa)))

Psst...My late dad was the one who taught me to carve pomelos, and he was good. Talk about anothet Cancerian in my dad! I miss him everyday. :'(

somuffins said...

Lili
Jangan over henjut2 badan tu kang kueh bahulu bentat kang, ekekeke.. You know what, bila I tulis green beret, sumpah I terlupa 'Combat' walhal otak I mmg ingatkan combat tu lerr.. kah3.. sakit warga emas kekdahnya you.

My aunty yg pandai kopek limau tu. Kitorang tunggu tepi nak chup the green beret jer, wakakaka..

Your late father Cancerian jugakkah? Wow!

Lili said...

Adeh, kak Som...asal baca your kimeng ni mesti nak mengekek... ekekekekeke!
I pulak terkezut you masih ingat Vic Morrow....haha! Well...jadik ler buat kenangan, ken?

Cat-from-Sydney said...

Amboi...meriahnya my Aunties makan limau kat sini ye? Cuba try buat yee sang campur isi pomelo as one of the rencah...sedap!!!! Tapikan, kalau buat flavor moist orange cake boleh ke? har har har *evil laughs*

Lili said...

Brad,

Nasib baik makan limau...vogue de vas sikit! Kalo makan sireh? :0

Yee Sang makan time cenggini macam tak ngam jer...we'll wait for next CNY, k? hehehe

Orange cake letak orange sebab banyak juice, pomelo kurengs sikit.. kalo tabur2 atas kek, ok kot. hikhikhik))*gelak ferasan cute!*

FaAtip said...

pagi2 jemahat ni, you dah buat air liur I hampir2 meleleh...tak nak kawan!!!! **buat2 tak nampak kat PAMELA tu**

kak ja said...

Lili, buat kerabu ganti velimving can arr??

Lili said...

FA,

Memang ler nak bagi your mood beralih sekejap, hehehe...because I know arrr...what you did last night! ;p

Lili said...

JA-nis de menis,

Boleh sesangat sebab cara buat keravu pomelo ni lebih kurang macam you buat keraVu velimVing. Cuma ada letak nampla, gula nisang and asam JAwa. Hehehehe...gelak kat JAwas tus! ;)

psst...luFA. kelaFA parut disangrai instead of tumbuk sekali macam your version of kerVel. :D