Saturday, July 23, 2011

Something Good Something Not So Bad...

How many times when you have set your mind to a simple meal for lunch and then something irresistibly 'unhealthy' changed your plans? 

Well, I was at the market Thursday, with plans to cook 'ikan masak tauchu'. I already saw myself tucking in this sourish dish laden with lots of green chillies and chunks of cut cucumber. Nothing fancy, but on days when you couldn't think of anything else to cook, this one would definitely suit the taste-buds. Before I made my rounds for the fish-mongers, I could see from afar, my butcher was pulling a humongous slabs of bones out of his equally huge basket. Bob saw me and gave a thumb's up for his ware that day; not to mention, his usual quip of "cantik kak hari ni!".  But of course, he meant his beef and bones were 'cantik'. I don't mind taking the credits though... Wehehehehe! I decided to ONLY check on the bones and maybe buy some tenderloin meat for later consumption over the weekend. But then again...I have weaknesses for some things including this:

Oh me oh my.... such juicy 'tulang dada' begging me to take them home!

So, forget ikan masak tauchu and those crunchy cili muda...hu hu....and say hello to:


Gulai tulang tumis darat...once removed from the stove,
 and...
...ladled out for lunch the other day.
What a sinful bliss!


Hmm...whatever happens to my blog now? Blog masak-masak ke ni? Help! ;p

16 comments:

Wan Sharif said...

Alamak terliornya saya di dinihari begini tengok gulai tulang tumis.. aghh delicious. My other half normally serve soup daging on wednesday evening.. wednesday being the pasar tani day ;))

Lili said...

Ayoh Wang,

Memang takde intention nak masak ni, sebab baru jer awal bulan tu buat mee rebus guna tulang dada jugak. Tapi selalu tak dapat tahan godaan tulang2 lembut yang boleh dipepah tu! Hahaha

I'm not a fan of sup tulang...macam tak jadi lauk...hehe! Tapi mesti manis buat sup ni dan cicah roti benggali ;)

somuffins said...

Lili
Percaya tak I was contemplating to kuk ikan masak taucu juga 2 days ago? Ada lebih ikan gor bawal n I thot nak campak long beans in...tapi tak kesampaian atas sebab peribadi (read 'malas' ler tu, hehe).

Hari nih I shall cook up a storm for lunch, haha. Stormlah sangat (ntah2 JJCariLauk, wahahahhh).

Lili said...

CS,
Wah sehati sejiweng kite! Tak jadi buat masak tauchu pung sekapla jugak, ekekeke!

Hari ni hari duk dendiam kat umah and nak masak something impromptu bila lapor sahaJA! Read: bitamin M dah mai ler tu... ;)

zarin said...

kak lili
i hv a confession to make...
last nite i mimpi masak your HCR n sebab takut kempunan punya pasal, tadi i buat....sedapnyaaaa.. tq tq...
and now plak u tayang gulai tulang tumis darat pulak..owh! i'm drooling again!

Lili said...

Zarin,

Hahaha! Yes, I read your new entry... berhantu jugak nasi ayam Hainan ni ek! Thanks a million too, babe, for the credits...nothing much actually but this is what blogging is all about. It's about sharing, kan?

Ni I nak share another secret. Since your hubby tak suka the steamed version, why not marinade ayam (yang belum direbus) dengan oyster sauce, minyak bijan, kicap and sugar, and stand for a couple of hours. Lepas tu masak ayam, preferably dibelah empat, dalam oven. Ayam akan masak sempurna...no trace of blood whatsoever, and believe me, the meat is so juicy and tender inside, and crispy outside. Tunggu betul-betul sejuk baru chop...that way, you get a very even slices. Collect the juices from the pan, tambah air panas and adjust for taste and perhaps, add a little bit more of kicap. Drizzle atas ayam masa makan, Pergghhh! ;)

zarin said...

kak lili
thanks for the tips..OMG! baca instructions dia pun dah buat i terbayang kelazatannya... ish harus di cuba nanti ;-)

Lili said...

Zarin,

You're welcome!

Heeeehee....reading your entry once more and the comment you wrote here and at your blog, buat kak Lili cengeng daaaa! Boleh? ish...tangki airmata besor, katakan!

So glad you like it...

Sizuka said...

k.lili! Sedapnya!! At 3.27am, memang hazardous la kalau makan gulai darat ni :D

Lili said...

Shidah,

Memang sedap esp makan the next day! Cicah dengan roti...terbaek, babe! Hehehehe!

Er...by the way, what are you doing at that hour? Tengok movie on-line ek! ;p

somuffins said...

Lili
Ada beraNkah perturunkan resipi gulai daging itew? Hehe..nak mintak resipi orang cam kasi ancaman pulak...

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,(dengan izin, Aunty Lili)
Nanti digulainya kita ni macam mana? Rajin sungguh dia memasak sepekan dua ini. har har har *evil laughs*

Lili said...

CS,

Bukan pasal beraN ke tak beraN... hehehe...tapi sesungguhnya, mengulai daratken tulEng sangatlah simple dan semua orang tau buat...esp you!
Anyway, kalo nak jugak, kita koling2 nanti.. ;)

*Hari ni dan hari sebelum2nya tersangat sibuk sampai I have no time to jenguk my blog and others.

Lili said...

Brad,

Aah...kalo kucing ni duk har har har evil lauhs dia selalu...siap kite gulai awak! ekekeke))

Haipp, kite masak hari2 taw..bukan sepekan dua ni aje! Tapikan, tetibe jer rajin mengHapdet cerita makan2 pulak...hehehee...sebab :'(

Ibu n Abah said...

ooooooooooo yohooooooo lili...
gulai daging kemarin ada lagi baki ka? Nak makan dengan roti..

Lili said...

Akak,

Gulai dah tinggal gambarnye! ;p