Wednesday, July 27, 2011

Of Dinner and....Falling In Love? ;-)

These past two weeks saw me and my 'gang', congregate from one 'tahlil' to another. As Ramadhan draws near, there are friends leaving for 'umrah', friends like me, who have children sitting for exams soon and friends who simply fill these last days of Syaaban with 'kenduri' in ushering the coming of Ramadhan. All of which done in Yaasiin-reading and follow by tahlil.

This morning, has been quite a busy one. Busy sokmo sebab dah kena operasi spring cleaning and what-not. Well, some extra workload just before Ramadhan. Entahlah, apa yang kalut pung tak tau. Macam ler bulan puasa tak boleh buat kerja rumah. Saja jer nak ringankan sikit waktu kerja masa puasa...hehe... So, dah sibuk-sibuk tu, makan main ala kadar jer. Rasa lapar about mid-morning, jenguk dapur...goreng nasi. The nasi goreng should last me till late afternoon. At almost 10am, baru tuan puteri pucuk kelumpang tu bangun. Mentang-mentang she ditched school today... It was her school Sports Day yesterday and today. Semalam, subuh-subuh syapi'e I dah menghantar MyC ke Kompleks Sukan MPSP....nun ...kat Kepala Batas tu. Balik semalam dah buat hal...sakit kepala berbatas beratur dalam panas. So, hari ni 'tuang'. Terlepas chance mummy dia nak ronda KB. Psst...best ler tempat Pak Lah ni...traffic ok aje. Senang jer nak merempit...ekekeke!

Aiseymen, cerita ni tergantung ler pulok, sebab I dah lupa ape motif-nye and what has MyC stirring up late got to do with my morning...

Dah...malas nak cer citer cer cccciter ni....Layan aje gambar my dinner tadi. Bulan puasa nanti rasanya malas nak tepek gambar makanan. Kat facebook, Fa dah siap warning, jangan tayang gambar makanan...hahahahaha! Lagi pun puasa is not about food, ken ken ken?


Jemput ye... ;)


Masak tomyam seafood jer...

...kangkung goreng belacan

and telur dadar yang masih diatas kuali...

pergghh...giler sedap ke sedap giler, makan nasi 'begitu saje' dengan telur dadar
yang rangup kelilingnye, gebu didalamnye...~ngee :D
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Before I sign off tonight, I have something to tell you guys. Errr...I'm falling in love.... so please help me. :(
`
`
`
`
`

 ....please help me I'm falling....in love with....

`
`
`

 `
`
`

mmm...bahasa Melayu for wedge, apa hah? Wood, I tau ler...kayu!  
Nanti kita story, k? ;)

15 comments:

Ribbon Clown said...

Kak Lily,

Sakit mata tgk pinggan tu.. Cantiknya!! Kat mana jual? Hahaha

Btw, i like your menu, matching ng tekak i lah.. Kakngkung goreng gitu ng telur dadar syok abis! :p

Ibu n Abah said...

Oiiittttt.....
sedapnya lauk...
betul kata Fa.. bulan puasa LILI jangan letak gambar makanan...
- Baca... LILI sahaja.....
Mengenai pinggan tu... i belum pandai menilai... ambil masa kot nak jatuh cinta dengan pinggan mangkuk sebab i pun baru kenal mana pinggan mana piring....

Lili said...

Hi Babe!

Cantik kan, kan? It's made in Malaysia tapi tak jual kat Malaysia. Factory tu buat for W/wood for Martha S. You know who kan...hehe
So these sets ada the plant execs yg dapat. And a few of them decided to let go. Price wise, US$ not equivalent to RM! eg: oval platter yang derang nak offer I is selling at US$100, but I'd be paying RM100 only. Cheap giler! But I decided to pass on the platter.

Tu dia panjang lebar!

I masak last night an impromptu meal..hehe...tapi memang berselera!

Lili said...

Akak,

Hehe...sedap jugak sesekali masak Thai kat umah! Tapi tak boleh nak compare dengan restoran siam yang I selalu makan. Psst...tapi ken ken...telur dadar itew sangat sedap. Nanti I bitaw resipinye kat klabhaus.

Hahaha...I oso dowan to tayang masak2 photos kat fb! ;)

somuffins said...

Lili
I oso fall in love with that kap n soser, kah3.. (sker ati ngeja gaya mana).

Lauk2 tu pun sesuai dgn tekak I. Psst.. omelette haruslah gebu dan garing ditepi2, if not? Nanti I sambung kat sms, hehe..

Lili said...

CS,

Wait till you see the mugs...lagi ler gila! Oops.. Itu baru satu bunga (primrose in the pic), I dah tIrtawan! I've seen my friend's sets of Roses and Tulips. Yang Tulips tu, dia pi buat hadiah wedding...rasa nak menangis masa tu gak..huhu!

Sejak 18 menjak ni, since dah tahu 'rahsia' Thai-style telur dadar, asyik menambah cholesterol jer I ni. Best ken...sebab after a few minutes, telur tu masih souffle. Yum yum yummy! ;)

zarin said...

kak lili...
cantiknya pinggan2 tu... ish dah lah nak tidur ni..karang mimpi plak hahaha... i ni pantang tengok pinggan mangkuk comel gitu..mula lah meroyan nak jugak :)

Lili said...

Zarin,

Mimpi pinggan mangkuk takpe...tenang jer hati...hehehe...ye tak? Jangan mimpi A + B dah ler...oopsie! ekekekeke

Cat-from-Sydney said...

Aunty Lili,
Mama kata cantik buat cat dish tu. Makin berselera makan. Kat rumah ni masih pakai yang Mama beli lewat 1980an dulu, masih ada full set, memang tahan lama. Orang2 Malaysia duduk di Sydney suka pulak Noritake sampai gudangnya siap buat sale khas untuk orang Malaysia aje. Mama kita tak minat pun. Eh, membebel pulak kucing ni.
Aunty Lili pernah buat oyster omelette? Yummmm....har har har *evil laughs*

Lili said...

Brad...

You're one loaded cat! Hahaha...makan dalam pinggan wedgewood! Some more got samsung tab. Haiyoyo...kaya kaya kaya kaya *bace macam Tuan Sadik Segaraga in Tiga Abdul, punya tone!*

Wow, your mama...she has eyes for everything exquisite! I loike. ;D
Laa...awat tak minat Noritake? If I were your mama...harus botak Uncle hubby I! Hehehehehehehe)))

Kita tak pernah buat oyster omelette tu, which btw, is synonymous with Penang. Buatlah, then tepek gambar kat your place tu Brad... ;)

Ribbon Clown said...

K lily, i nk jugak pinggan tu!! Huhu Possible x ? Huhu

Lili said...

RC,

Only the platter and a set of 20's design Tulips jer yang ada... Tomorrow I'll check with my friend, InsyaAllah. ;)

iraq2malaysia said...

Kak Lili,
Kalau tak silap wedge maksudnya baji?Ibarat potato wedges tu kan?
Kalau salah tolong betulkan yeah?

iraq2malaysia said...

Kak Lili,
Kalau tak silap wedge maksudnya baji?Ibarat potato wedges tu kan?
Kalau salah tolong betulkan yeah?

Lili said...

Mira dear,

Hehehe...you're so innocent darling!
Of course I know what it means... psst...saje jer kak Lili buat lawaks bodos tu...!! :D

Hope you tak kecik hati...jangan serik singgah lagi, ye! <3