Monday, February 28, 2011

Bila Terlampau Panas...

...I jadi malas.
...buat kerje rumah bergegas-gegas
...nak tengok Oscars kerje kena pantas
...mmm...dah dapat lepaks, minum air bergelas-gelas

Bila terlampau panas
Nak jumpa kawan terasa malas
Cakap kat derang I sibuk berkemas
Hehe...sebenarnye sibuk tengok actresses berbaju emas!
Esok sajelah meeting sambil brekfas...

Tengok Oscars sampai dua tiga jam
tapi lunch tetap mengancam
hikhikhik
tak kan nak masak satu macam
I sempat tau masak dua tiga ragam!


 Kari udangs belimbing buluh...
as requested by MyC


 Stir-fried taugeh...

teluq rebuih...untuk mummy MyC yg tak makan udangs...



  Note: Pantun gurau-gurau jer...
            macam ni ler bila no eye deer!

14 comments:

noir said...

rhymes well, the pantun. on the rare occasions i'm in the mood for nasi, i like belimbing with udang but not the curry. nampak selera though.

zarin said...

wahhhh kak lili, ini yang nak jadi jiran u ni sebab tadikan i kan sibuk tengok oscar sampai lupa nak masak lunch. sudahnya by 4pm i kelaparan gilos. ish now i tengah telan air liur je tengok kari udang tuh

somuffins said...

Lili
It's almost 1030pm now and yet I havent taken my lunch. Dinner lagilah taaak all gara2 tiramisu...

All your lauk pauk are YUM!

Mama said...

Salam Lili

Kari udang belimbing buluh
Itu lauk favourite saya
Memang mengancam sungguh
Hingga melilih air liur mama

lemongrass said...

Ini macam nak jamu the Oscar winners aje, hehehehe...
Sure berpeluh2 diaorang makan udang and belimbing tu kan :-)

Lili said...

Noir,

Haha! My status in facebook selalu ada pantun merapu ni!

Of course, udang masak ciliapi with belimbing buluh is a hit with southerners kan? We love that too tapi sejak duduk Penang ni, takde kari every other day rasa tak lengkap! hehehe

Lili said...

Zarin,

Tak jadi jiran pong kak lili hantar sepinggan! (bbpj!)

Semalam tu siap kupas bawang depan tv weh! Sekali commercial break, cepat2 masak...tutup api, pasang api macam tu ler sampai siap. Hehehe!

*bbpj - baca boleh, percaya jangan! wakaka))

Lili said...

CS,

I dah balas kimeng tadi...hang ler pulok!

So, by 11pm dah dinner kan? hehe
Takpe, makan lambat sebab kenyang buat tiramisu! :D

Lili said...

Salam KZ,

Air tebu, jambu dan nyiur
Lagi sedap air kosong
Apakan daya meleleh air liur
Tak dapek den menolong!
;=D

Lili said...

LG,

Eh, belum try belum tau! Entah2 James Franco mintak tapau lagi bila dah pekena kari belimbing buluh.. muahahaha))

Ibu n Abah said...

Lili..
your pantun main-main
your lauk...hmmmmmm bukan main - sedapnya...

Wan Sharif said...

A good effort for someone who have no eye dear.
incidently I wrote something on minum air bergelas gelas.. baik untuk kesihatan..

Lili said...

Akak,

Hehee...dah lupa macamne masak main-main! Kadang2 memang nak masak cincai jer, tapi ter-elaborate jugak.
:)

Lili said...

Ayoh Wang,

Good effort at merapu saje ni!

At home my choice of beverage has to be chilled air kosong. Kalau kat luar baru minum yang lain-lain mostly, lime or lemonade. Carbonated drinks are off my list! So, lebih senang bawa air kosong dari rumah.. hehe!