Sunday, February 13, 2011

Balas Dendam...

Oh, it's been awhile since I last posted the food that I cooked! Ambil gambar makan ni dah jadi habit, but to post it here dah jadi malas ler pulok. Tapi tak pe. Ni kes nak 'balas dendam'...sebab semalam I was at My'C's PTA AGM. Meh dengor I stori jap....

First time, you all, sekolah MyC ni buat meeting luar sekolah. This time buat dalam dewan besar UiTM Seberang Perai. Al-Kisahnya, oops, I mean, al-maklumlah, Naib YDP PIBG tu orang besau kat situ. This time, meeting kena hangkut anak-anak sekali., sebab ada sessi motivasi from the renown ESQ personnel - apa ka nama dia (ni pinjam ayat Che Det!)... hah, ingat dah! Sdr Firdaus Djamaris!

So, after the motivational talk - that came way after the many speeches from the YDP, the school's principal and also from the guest of honour...hmm, tak payah sebut nama ler...orang besau - Menteri lagi, soft spoken person him tau...I suka cara dia berucap sebab I know he is thinking in English while speaking in Malay! Adeh, now, now...where was I?...Okay, lepas sessi 'menyedorkan diri' dari motivator tu, kami adjourned for a twenty minutes tea-break. Biasaler, standard minum pagi ni, I tak nampak pong ada coffe ke tea... cuma nasi lemak sorang satu tipuware and ayaq kosong satu tipugelas.
Syukur, Alhamdulillah. Walaupong I dah mamam kat rumah sebelum keluor pagi tu, nampak nasi lemak memang dialu-alukan. 

Tapikan tapi... standard ler bila masak untuk parents yang seramai students... nak kena nyanyi dulu, "oh aku keciwa"! I saw many half-eaten nasi lemak left at the tables. Pssttt...tapikan tapi, I ni, nak amik hati caterer yang melangut betul-betul depan I, makanya, I telan ler jugak! hikhikhik)))

This morning, sessi 'balas dendam' bermula. I cook my own nasi lemak...  
(note buat Fa: I was writing this when your sms came...I miss you too...and kalau you baca ni, I mean I masak nasi lemak betul-betul...jangan compare-compare dengan 'nasi lemak' bungkus dalam daun pisang yang dah naik harga RM2.00 tu!!! You stick to your 'labu'..ngeh18X!)

Sat nak letak gambar ni...cuma I masih belum goreng udang...

Enjoys (bak kata Ella!)....






Hah, hambik ko, Nasi lemak dengan dua macam sambal tumis (samtum)!!! Samtum sotong kembang dan samtum kosong. Mai secewen neskepe! ;-)

14 comments:

Sizuka said...

ishk ishk.. tu dah edisi melampau tu k.lili, sampai 2 sambal! I'm drooling here. Today is my free day, ingat nak masak, tapi macam malas.. erm..

kak ja said...

Lili, sungguhlah u membalas dendam.. Patut2 u antaq semangkuk dua atau setipuware dua kat caterer tu.. Biaq dia tau, itulah yg dinamakan nasik lemak..

I hate PTA meetings!! Syukur anak2 dah habis skolah!!

Lili said...

Shidah,

Edisi melampau? Hahahaa))) Itu pong nasib baik K.Lili tak sempat letak gambar udang halia!

Lili said...

Ja,

Agaknya caterer tu baru belajar masak terus ambik contract without quality control team! Kalo I hantaq setipuware kat dia, takut pulok dia bungkus tikar kang...kesian dia ada lori kecik satu, tak termasuk alat2 lain...
oopss, takut jadi riak pulok. I rest my case. :)

Wan Sharif said...

Salam pengenalan..
Got your site from Pak Mat
enjoyed Wan salman's widuri..
oops saya enjoyed nasi lemak gak pagi semalam dan pagi ini,.. semalam makan ngan rendang daging.. hari ini dengan rendang ayam goreng.. ha ha..

Lili said...

Salam Ayah Wang,

Am so happy you found your way to my humble abode. And thanks to Pak Mat too! :) Glad that you also enjoyed my uncle's singing.

Nasi lemak dengan rendang pedas daging or ayam memang my favourite! Maybe next time saya buat dan letak gambar kat sini...hehee

somuffins said...

Lili
Looking at the color of the sambals, sure pedas meletop2 kekdahnya tu..... kan??

BTW, you bubuh halba in your NL tak?

Lili said...

CS

These days, mane ada cili yg pedas, so Ive got to add cili hidup yg halus tu...pedas giler!!! But sambal I ni tak de ler pedas terlampau but ala-ala manja pedasnya! Hehe

I tak letak halba sebab budak pompuan tu bising kalo I letak, to I letak lada hitam sebiji-biji... lain-lain I letak hirisan bawang kecil and halia, simpul daun fandan...

Cat-in-Sydney said...

Aunty Lili,
Ala....buatlah sambal ikan...yummm.... My Mama said masa dia muda2 dulu, cukup suka naik keretapi malam kalau ke utara. Bila berhenti kat stesen Taiping, ada orang jual nasi lemak bungkus. Bungkusan kecik2 je, lauknya ikan gelama goreng dengan sambal....ooohhhh....ada lagi ka? purrr.....meow!

Lili said...

Hey there kitty kitty...Am I reading Brad's or Angelina's comment here? Love to return your purrr and meow, but...are you sure you won't 'claw' me? *blinking my eyes...hehehee seramm bulu roma dah!*

Welcome to my boring world ;)

Lain kali auntie lili buat nasi lemak dengan sambal ikan ok, esp...sambal ikan aya, kan? nyumnyum...best!

Must check the nasi lemak ikan goreng gelama in Taiping when I drop by at my aunt's place there someday. :)

Ibu n Abah said...

lili...
i sudah mamam nasilemak pg ni.. tp nampk gambar tu...teringin lg...
nasi lemak-nasi lemak...

Lili said...

Akak,

Makan...jangan tak makan! Tapikan buat sendiwi lagi ooompph! Hehehe

Nurie said...

Im drooling like a dog here....!!

Lili said...

Nurie,

It's always the case of drooling over a picture of food! Hehhee!!!

Bilalah dapat tengok gambar nasi Arab? :)