Friday, February 18, 2011

My Friday...

After much thought last evening, about what to bring for today's potluck at the surau, I came up with the simplest ever dish. Nasi Impit! Right after Subuh, I started on the kuah kacang berdaging for the nasi impit. Oh, by the way, my friends and I from our Quran class at Shima's were to join the group at the surau's class for Salawat and Yassiin. And as it was meant to be, my best friend, (hiks! ) decided to make her visit the very same morning, of all the days...after all the symptoms I have had for almost a week! If not for the nasi impit, I would had skipped the gathering...hikhikhik!

I left the brunch (after the tahlil) quite early as I had to get home to cook lunch for Mysarah. Soon afterwards, I bathed and caught some winks....hehehe...and was up again at half past three to start on my dinner. I had leftover nasi impit so, lontong was top on my list for dinner. By five I was ready for the tv...hehe...bukan masuk tv... tengok tv and stayed glue from watching Al-Kuliyah to American Idol! (Got so much to say about this year A.I. Oh, I just love all the talents...and Jlo!)

Actually...I'm in my lousiest of mood. I guess, I had better sign off now before it gets worst...hehe...hey, I can still laugh, you see!

Here are some of today's meal...

 Some of the spread including yours truly's nasi impit...
huh takut...sampai tiga meja makanan sesaje!

 Kuah lodeh...

 Samtum bilis...

 Lontong Cik Lili dengan sambal tumis bilis 
dan kuah kacang berdaging...

Have a nice weekend, peeps! 
Lots of love,
Lili... 

18 comments:

Uncle Lee said...

Hi Lili, wow! I love longtong, and yours look really delicious. I guess two bowls will do me fine.
Looking at your dishes here....I guess it required dexterity, delicacy, finesse, coordination and patience, not to mention TLC ingredients too...
Outstanding!

Have a great weekend, best regards, Lee.

Wan Sharif said...

I am all into nasi impit.. Kalau tak banyak duit my mother would prepare nasi impit for raya.. I got lempeng nyior almost daily.. wattodo in Pulau Duyong yang paling senang dapat is nyior.
Lontong Cik Lili tu nampak sangat menyelerakan, order sepinggan ok ke?.. have a good day

lemongrass said...

Kak Emily,
nasib baik pergi majlis pakai baju kurung kan. So, kalau overeat all the gorgeous food pun tak lah rasa sendat, hehehe.
I love lontong sbb ingatkan I masa Raya :-)

Lili said...

Hi Lee!

Wow, I'm trying to 'gulp down' every noun you used here! Hehe! I think I have loads of TLC in cooking my meals ;)

These days lontong are available throughout the year unlike in the old days you only get to eat lontong during hari raya.

Thanks for dropping by...

Lili said...

Ayoh Wang,

I love anything berkuah...lontong, soto, segala noodles bagai.

Lempeng nyiur sounds nice, makang panas-panas dengan sambal tumis or with a day old kuah kari ikang, mesti mabeles!

Lili said...

LG,

Betul tu, kiranya hari ni I skip lunch sebab really got bloated from all the food esp when someone brought nasi beriani (for brunch? hehe!)...

Sekarang ni dah tak syok sebab tak raya macam raya! Don't be surprise, if you find lemang and rendang at R&R Tapah these days.

somuffins said...

Lili
Kalau bitau you masak lontong, boleh aje kita tukar food suka sama suka. I masak mee udang tengahari tadi but for dinner terpaksalah masak nasi; or else ada yg tarik2 wambut nanti sebab tak dapat makan nasi sehari, haha.

Sizuka said...

k.lili,

apasal tak bagitau u're cooking lontong and nasi impit? kalau tau, memang i tak balik terengganu. i'd go to penang instead.. huwaaa... teringinnya nak makan..

noir said...

i was 13 when i had nasi impit, can't remember what it was. i think i can have 2 bowls of that lontong, must be delicious.

lift up your mood lili. there are people yg tak punya pilihan bermood.

Lili said...

CS,

I dah cuba tak makan nasi malam and it has been three days in row dah tak jumpa nasi berlauk. Bukan nak berdiet but like I said before, saja tak 'boleh pi'!

La, rugi ler tak bitaw ek...sebab my lontong kan...psstt...* eee malu nak cakap ar...cedap gilos! ngeh18X

Lili said...

Shidah,

Tu ler! Ni dah bitaw, bahkan dah hebah, hahahaha! Ni sebab teringin ler yg buat ni! Kalo k.Lili buat next time nak buat yg complete dengan serunding kelapa... ngeh ngeh ngeh!

Lili said...

Noir,

Wah, everyone seems to like my lontong...siap two bowls lagik! :D

Geez, I didn't know that...nak bermood pong ada pilihan ek! But mine is just a swing...hehe

zarin said...

ketapi lambat datang ni... hikhik ada lagi lontong? i love lontong and slalu makan as breakfast kat satu kedai..lengkap dengan sambal sotong uishh sedap.. nak buat sendiri tak berbaloi coz hanya i sorang je yg mkn lontong kat rumah i tu

Lili said...

Zarin,

Nasib baik 'stesen master' suruh ketapi patah balik amik you! wahahaha!

Memang kalau nak buat sikit2 ni tak berbaloi tapi nak makan juga buat kuah lodeh agak2 boleh dua kali ulang jer...hehe.. ikut hati memang nak buat complete letak serunding kelapa/udang kering and sambal sotong but that was about it..guna apa yang available dalam fridge!

Masa breakfast kat umah cousin kat Subang Jaya one time tu, ada derang beli lontong sedap bangat tu...*lupa nama kedainya somewhere in Shah Alam.

Ibu n Abah said...

lili...
sedap tu....
mai sepinggan...
siap tumpah pulak kuah lodehnya...
minta semangkuk...

Lili said...

Akak,

hehe...sedap tau!
semangkuk tak cukup...


LMLU...ahaks! =))

kak ja said...

Tgok n3 u ni, tingat plak kat muka seposen Salih Yaacob dlm drama lawak raya Lontong, dolu tu..

hahahaaa... kimeng I ttp relevan kan? ttp berdiri di landasan kelontongan u..

Lili said...

Ja,

Kalo tak kena mengena dengan lontong pong I terima gak kimengnya! Tapikan tapi ada baiknya you kimeng sikit pasal terung...wahahahaha)))- gelak guling2 sebab tingat 'purple' thingy!