Thursday, February 24, 2011

Santai...Sempoi...whatever!

Had this this morning....

 .... at somewhere unfamiliar...hey, a friend dragged me here! She seems to know the best roti canai there is. :))

Afterwards, we ventured farther...

 ...leading us to a 'sempoi' fishing village. Hehe...like I've never been here before! ;p

Lili sheepishly taking out her chokia camera to capture some early catch of the day....





Unlike last week, this morning's catch has somewhat dropped in terms of bigger prawns and the much awaited ikan bawal tambak, bawal hitam and senangin. I could have waited for more boats to come in but patience is not my virtue today! I went home empty handed. 

But lunch today was the pomfret I bought last week; also at the jetty...yeay! :D



Hmmm...when it's good you have to have it twice! (I had this last week too!)

All the more reason why Lili loves the sea!

28 comments:

somuffins said...

Amvoi2 cik Lili kita nih, mentang2 dia duduk kat tepi laut!

Namun tidaklah I cemburu buta as tonite's dinner I also had seafood. Kurus sket badan I.

Sizuka said...

Bestnya!! kat mana tu k.lili? somewhere in penang jugak ke? nak pegi la. my hubby ajak pegi penang end of march to celebrate the end of our exercise regime. boleh la pegi sana :D


ps: CS, last nite I screwed up my diet with pulut! argh!

Lili said...

CS,

Makanya, makan ikang banyak2! Ikan's good for you...and, spare the lebit.
psstt..I tak makan lebit taw!

Lili said...

Shidah,

Believe me, you wouldn't want to step foot at this place. The locals here seem to love their unkempt surroundings as long as they get their fresh produce straight from the sea!

Kalo Shidah sampai Penang nanti take a drive along the coastal road leading to Hammerbay...just after the bridge. Kat situ ada fishing boats yg bawa the freshest bounties of the sea!

Ibu n Abah said...

cik lili dan cik som..
duduk tepi laut mmg untung..
boleh tunggu nelayan pulang dgn tangkapan ikan dan udang baru...
oooooooooo
ada tak hospital swasta kat tepi jetty tu, lili?
nak pujuk kahar berhijrah kat situ..
bolah makan roti canai dan veli ikan varu mcm u....

Lili said...

Akak,

Macam tak pernah duk Penang! Dolo2 masa kat sini tak kan tak jenguk kat jetty Batu Maung, or dekat Tg Tokong or the one kat Telok Bahang? Hehee...I pong tak pernah!

Mama said...

Salam Lili

Aiyooo.... jeles den... org tinggal kat pulau tiap hari makang ikang fresh.... dpt bonus tengok laut tiap hari...tuah badan

Lili said...

Salam Mama KZ,


Hihik...jangan jeles, bukannya hari-hari makang ikang fresh! Masa tgh rajin jenguk tempat nelayan tu selang sari pergi. Bila rasa jemu, dua tiga bulang baru datang.

One thing for sure, hari-hari mesti nak tengok laut! :D

zarin said...

wahhh! bestnya..
kat mana tu kak?
i love going to jetty kuala kemaman tengok (tengok je coz malas nak beli bawak balik kl) ikan baru sampai dari laut...fresh fresh bau ikan tu ;-)

Lili said...

Zarin,

Jangan terpedaya! Hahahaa!!! Tempat ni kalo dalam gambar, k.Lili pong terpikat! The truth is, ni tempat orang datang cari ikan fresh sebelum peraihnya bawa ke pasar. Sampai pasar, harganya naik banyak. :D

Anyway, ni dekat2 dengan tempat akak di Butterworth ni.

Hmm...dah ramai sebut2 pasal kemaman...one of these days, I must take a trip there!

noir said...

that pomfret looks appetising. sadly i tak leh makan. according to family legend, my late great great granddad was saved by a giant bawal and he pantang 7 keturunan not to eat them. i dunno i generation ke berapa.

have a great weekend.

Lili said...

Noir,

Well, this is one interesting fact about your family legend. I reckon, that makes you the fifth generation, kan? :D Looks like your great grandchildren will break the pantang...hehe...

psst...sebenarnya, I sendiri tak berapa suka bawal! Hubby loves them, so sesekali kena ikut selera dia ;)

somuffins said...

Lili

Jom kita buat telemovie "Sumpahan siBawal" ... kalau Noir sue kita, kita katalah 'bawal' tu isn't ikan bawal but tudung bawal. Hehe.. kena bijak kalau nak jadi puan producer, kan Lili kan?

Lili said...

CS

As usual, you and your brilliant idea! Wahahaha)) Sebelum Noir nak sue kta, kita appoint dia jadi 'tuan penasihat 20 percent' kita! ngeh18X!

noir said...

lolz, you ladies gotta be a lil more industrious. talent wise, masing2 cukup gifted dah.

Lili said...

So how now, Noir? Wanna sign up as an extra? hikhikhik! =))

anneaziz said...

Ateh,

Assalamu`alaikum...I like your uncomplicated blogging....

Bawal tambak, jeti, udang fresh, ikan temenung....kat mana ni? Nak pi makan jugak roti canai tu...tapi nampak complicated lah...i suka makan dengan gulai parpu saja....

Lili said...

Salam Anne,

Uncomplicated blogging but the same heck of a mess me! hehee!

Kat sini...somewhere nearby my house! ;P

anneaziz said...

Ha, boleh ler belanja kita makan... Ayang kat Penang...sibuk...hasn't been back since CNY....ingat2 one of these days nak drop by pi jenguk dia...kinda spot check sibuk apa tu?

Mesti sedap kan kalau Ateh yang belanja makan, hehhe...(panbdai buat alasan nak makan free)

Lili said...

Anne,

Like I told your sis...waduh, I'm veli veli femalu one you know! But one day... well, one day, who knows..

Nanti I skodeng Ayang! hehehe!

anneaziz said...

Ala Ateh...you have 2 eyes in place, one nose (two nostrils) and a mouth where it's supposed to be...you're set for everything in this world!!!


One of these days, me and K Ja will skodeng YOU! Hahhaah (*evil laugh*)

Lili said...

Hahaha))) I semunyik dalam pasir dulu! ;P

anneaziz said...

Tadi I pi Penang tau Ateh! Tapi I tak pi skodeng you sebab I pi makan free, kawan I belanja makan...SODAP...try la IndoChina cuisine kat Golden Triangle QB...don't miss Tom YUm and Otak-otak dia...

Dah try Mee Udang kat Pulau Aman dak? Depa kata sedap...you tau dak nak pi kot mana?

Lili said...

Anne, Anne... How I laughed reading this! Baiknya you tak skodeng I.. heheeh!

Bab makan kat QB tu my hubby suka put was-was on us. Bila nak try something new, dia akan cakap,'tak halal' kot. Selalu buat I tis tis ayaq liuq... pastu balik-balik roti naan dia kita kena turut. (hubby I tak makan nasi dah berbulan, you!)

Pulau Aman kalo nak pi kena naik kat jetty Batu Kawan. I ada dengar jugak pasal mee udang tu. Give a try then come back tell me your verdict!

anneaziz said...

Ateh, Sebenaqnya I pun seghiau jugak dengan restoran tu...ada gajah bagai kat pintu dia...tapi jugak on the albab is a halal logo...now who am i to argue with that?

Tak pa lah...dengaq bunyi macam jauh ja Pulau Aman tu...harap2 benar lah aman damai di sana...Kita tunggu CS mai lah ...then kita belanja dia makan selepas naik bot....heheheh

somuffins said...

LADIES

I HAVE NEBBER BEEN TO PENANG OR KAWASAN SEKITARNYA. BTW, KENA NAIK BOT KA?? ALAMAK, ADA BOYE TAK?

Psst.., tulis in CAPS tu saja nak cari perhatian, kah3.

Lili said...

CS,

Bukan setakat BOYA....NAGA pong ada!

anneaziz said...

Ateh / CS

Walaupun I crab, I crab yang takut ayaq!!!! Ketam nipah kot?

CS...there's always a first time for everything! Jom pi Penang! Kita skodeng Ateh!! Kahkahkah!

(I suka kacau olang velli velli pemalu ni!!!)