Thursday, August 11, 2011

9 & 10... A Big Fat Hen???

Aahhhh...this is a quick one! Rasa lama ek bila tak menulis sehari dua ni. Idea pung bukan nak menolong masa-masa buntu memikir hal ehwal donia (hiks), sama jugak hal masak memasak. Actually, I'm too tired to fikir soal makan ni. Aleh-aleh nasi seems mundane. Kalau dapat makan setengah senduk pung kira mantopp dah... Lauk pung dah tak nampak lain asyik...kari, kari, kari...nasib baek tak de papadom, kalo tak jadi lagu dah...kari kari...nasi kandaq papadom..sekali sekala pekena teh lambung...

It's 4.25pm...sementara menunggu Asar, boleh ler cer cer citer sikit. Hari ni kurang tidur. Hubby left very early after sahur for Shah Alam. So, I ler kene mengantor MyC Girlgirl ke sekolah. Boleh aje lepas hantar tu balik rumah and lepaks titon bagai...tapikan tapi...terasa lama dah tak tengok laut...lencong sekejapans tapi dah termasuk BORR...so, bayar tol and terus ke market ayam. Hehhee...kat sini tempat orang sembelih and process ayam! Me got fresh fresh ayam wannn....hehe
Lepas tu menapak sikit kat pasar borong tu, Terkezut uols...Sepokok daun salad which I don't think I can finish for weeks...haha...was only a ringgit. Rasa nak amik sebakul terungs...cili merah yang meriah carey and macam-macam lagi ler. Tapi hajat hati cuma nak masak nasi ayam...maka I walked back to my car and left before I start on impulse buying.

So now you know what is my iftar this evening, ken! Yes...masak nasi ayam style lain pulak. Hehe...Oh, hari ni terlebey rajin. First time weh since puasa ni I buat desserts. Tapi itu ler...segan nak citer lagi...hehehe...dah dekat berbuka nanti, I amik gambo and then tayang kat sini. Hah, harus dua entry hari ni!


Eh, melalut dah...


Layan ek gambar Iftar 9 & 10....


 Eh, silap...kita mulakan dengan Day 10 dulu...hehe
Berbuka semalam dengan bihun goreng
Adeh...baru ler selera sikit... 

 Day 9 - Tauhu sambal
Mmmm...pedas-pedas manis...tak sedar asyik ratah ni sesaje...

Hajat hati nak buat kari kering sutun ni...
sekali terbanjir daaa dengan air sotong tu sendiri!


Oh dear, dah azan Asar! Gotta go...lepas ni nak ber-parade kat dapur. ;-)
See you all later ye. And....thanks for dropping by, y'all!

Lots of love,
Lili d' emily <3

10 comments:

Ibu n Abah said...

Chop..
selepas baca dan lihat gambar...
habis menitis-nitis lihat tauhu sambal...
kari sutun...
mee hoon...
eeeeeee... tak suka masuk sini...!!
tak suka....!!!tak suka..!!!

somuffins said...

Lili,
Ban owang itew masuk kesini dah dia sendiwi cakap tak syuka masyuk syini..

i nak majuk pun tak jadi sbb terliur dgn makanan tapi awat lokek nak show off dessert? Alaaa...

Sizuka said...

k.lili,

tadi nak buat meehoon goreng, dah keluarkan udang and taugeh pun. pastu erm.. pastu.. erm.. tak jadi.. malas la pulak.

hari ni hari malas masak sedunia. malas masak, malas nak tulis blog, malas nak ber facebook dan malas segala2nya.. i need help!

Uncle Lee said...

Hi Lili, I love that last sotong dish.
Da tentu tiga pinggan nasi lichin, ha ha.
Ada sambal belachan?
Have fun.
Lee.

Cat-from-Sydney said...

Aunty Lili,
Apa salahnya kari hari-hari?
Kalau itu yang berkenan di hati;
Tak ada salahnya kari hari-hari,
Sedapnya dicicah roti.

ha...kan dah keluar pantun kari. purrrr *giggles*

Lili said...

Akak,

Saya suke saya suke! Yeay!!

Lili said...

CS,

Kalo I ban orang kuat klabhaus kita, harus dengan kit-kita pun kene ban kat sinun...ken ken? Hehehe

Eh, bukan kita lokek nak tunjuk...tapi blom tunjuk sebab very the mengantuk lepas solat semalam.. Jap ek! =))

Lili said...

Shidah,

Baru 1/3 bulan puase ni, I dah tak lalu makan nasi...so noodles jer jadi my savior...hehe!

I know, you've been so busy in the kitchen lately. Rest ler sehari dua ni from cooking. Treat yourself with outside food from the restaurant... hehe..asal jangan from PaRam dah ler! ;)

Lili said...

Hi Lee,

Always eh, that tiga pinggan licin! Be careful though, this dish is very PEDAS! *saje jer tipu...hahaha))

Lili said...

Nicole dear,

Hari-hari masak kari
Tak jadi hal, not to worry,
Cuma kesian kat Aunty Lili,
Selera makan jauh dah 'lari'! :'(

ekekekee))) Amacam? ;)