Friday, October 7, 2011

Another Cherry Story....er...Quite! :-D

One Saturday night, some weeks ago after Raya....kot, hehe...

 ....makan mee goreng mamak ... somewhere in Bagan Luar. ~ngee!
A town once bustling with activities and thriving with many good eating places
has now become quite laid back...almost no life here...haiyaa why-lah

 ..but people come in droves just for the mee goreng and ais kacang.
MyC, couldn't resist her papa's choice! hahaha))

 
...while mummy couldn't resist on trying this mee rebus...walaupun dah full katanya!
I shared this plate with MyC when her papa went to the nearby mosque for Isyak...
Itulah, ikut rasa teringin...memang tak habis...hiks...psst...tak syedap tau mee rebus ni!
Nasib baik tak order pasembur...hahaha)))

Mee Mamak Pokok Ceri...
Takde pokok ceri pung...ceri lagi ler takde!
Hehehehe...lemme tell you the story... 
There was really a cherry tree here where the seller ran his business in the early days 
but was not saved when they paved way for this nasi kandaq shop. 
Sekarang ni, dengan kedai kedai nasi kandaq dah bungkuih!
So, mamak mee ni jugak yang tinggal...
Anyway, my vote for a good mee mamak would go to Mee PATA at the esplanade
food-court in Padang Kota Lama, on the island. Perghh....the best! 

Bye for now...
Lots of love,
Lili

16 comments:

Ibu n Abah said...

ooiiiittttt...
apa motip letak gambar mee rebus dan mee goreng mamak?

haiya...
cair air liur beb.....

Lili..
tak kira...
nanti kami pakat datang ramai2, lili kena belanja makan mee mamak ni... Hokayyyy????
mee mamak.. mee rebus... pasembur..

Kak som, Ja, Fa... Jom kita ramai2 berkumpul kat kedai pokok cherry makan mee mamak.... Jom!!!!
I Seriyus ni....

Cat-from-Sydney said...

Aunty Lili,
Adalah dah lima bulan kami tak pi Penang. The last trip ada pi Padang Kota Lama tapi cuma pekena pasembur dan laksa. Nanti kami pi cari tang mana mee PATA tu. Macam syarikat pelancongan pulak bunyinya. Ada jumpa tampat makan ikan bawal special kat depan masjid terapung tanjung bungah...mak oi...memang bawal heaven. Awat cerita pasai makan ni woi? purrr...meow!

somuffins said...

Lili
Semalam ken, selepas penat lelah I taip guna kibod cenonet tu tetiba my hp blackout! How dare dia buat I cenggitu. Kalau I replace it with a new one, fadan muka dia, ken?

Niway, untuk menyahut seruan Akak, yes.. kitorang akan ke Penang pada 15hb. Jgn tanpa bulan dan tahun berapa, ok? Kitorang nak you jadi tourist guide, jgn tidak2.


Akak: Calet!
CAT: Nak ikut tak? Make sure you bwk bekal 'pampers' taw, heheh.

Lili said...

Akak,

Seriyus...I cakap awal2...mee goreng ni tak sedap!! muahahahaha =))

Ja dengan Fa belum beri kata putus, kalo dua tangan jer yang angkat, kita kensel..kite kensel! hehehehe

Lili said...

Angelina,

Mee PATA is located next to the Fort Cornwallis. Really, nama macam persatuan pelancungan, kan..haha
Kat sini jugak ada coconut shake yang sangat sedap. ;) Wah, sekarang rasa nak makan kat situ!

Lili said...

Oh, lupa nak kimeng pasal makanan kat food-court opposite Mesjid Terapung Tg Tokong!

Yes, one of my favourite lunch hang-out kalo ke island. But please, please eat at the first stall from the entrance. Makanan situ sangat sedap and cheap! I love the kerabu mangga Malay style..lain, but nice!
Ikan terubuk bare-back bakar pung sodap. Mmmmm...dah kecur ayaq liuq. But they are closed on Sundays. Haiya...

Kan dah kata, kalo citer pasal makan ni sangatlah bestnye! ;)

Lili said...

CS,

I SETUJU! Er, I setuju you tukar tepon tu..wakakaka)) Jom kita guna Cik Nokia n8... *adeh, sedih ler pulak tersebut n8 ni*

Ok, kita jumpa nanti 15hb bulan dan tahun tiada dalam calender, ye!
And I tak akan jadi tourist guide sebab I nak jadi tourist jugak. har har har har))

somuffins said...

Psst Lili, me n Akak guna hp adik pada N8. Tapi Akak ada advance sket gara2 bday gift yg dia dapat hari tu.

Shall I ask from TB the same? yeahh.. *bbpj*. Niway, what's with 'N8'? Adalaaa cewita tu, kenn?

Lili said...

Psst...kak Som, minta, jangan tak minta! Bila lagi nak dapat hadiah atas permintaan sendiri kalo tak minta, ken ken? hehee!

n8? mmm...nanti kena buat post baru! ekekeke))

kak ja said...

Akak n Kak Som laling2ku,

i tunggu uolls 15hb kat tepi tong sampah besaq, dkt2 bekas tapak pokok ceri tu.. tpkeennn.. nak kena tanya dulu kat tourist guide yg nak join kita jd tourist tu.. ehem ehemmm, kat situ ada toilet dak? bersih dak? bukan apa, I ni kalau mkn mamak2 ni, kekdg tak dan nak balik umah!!

Mee Mamak Pokok Ceri (tanpa pokok ceri) sama je mcm Cucoq Badak (tanpa badak)

Lili said...

Ja,

Lama lama sekali you masuk...sekali masuk kimeng you sangat menggelikan pewot I!

Kan I dah cakap...kalo nak jadi tourist, tak main ler mee pokok ceri ni. Kita terus jer terjah umah FA. Tengok dia nak suruh kita tunggu kat luar sampai seminggu tak? huahuahua))

Ibu n Abah said...

hahahaha...
baru le[aih makan malam, i masuk lagi sini...
rupanya panjang cerita you all semua...
Kak som..
N97 dekat2lah sepusat sepusing sepupu sepapat jugak dengan N8. Tapikan le[as dia meragam hari tu, my N97 dah tak buat perangai dah... baik sangat pulak dia....
Ja...
U kalau makan masakan mamak u dah dan nak masuk toilet yer?.. eee.. terasa-rasa ingin pedajai kat u...
i nak buat, time u rasa harus masuk tandas i nak suruh Puan Chan (member dialysis i .. ala yg i dok citer i menyiasat siapa yg masuk tandas sebelah i... ingat lagi dak???? INGAT TAK?????)
i nak suruh Puan Chan masuk duduk lama-lama dalam tandas tu.. biaqlah u tak sempat menyempat menyimpan harta karun you...
Lili...
kalau u tak mo jadi tourist guide u jadilah tourist.. setakat Penang.. i boleh jadi tourist guide...
Fa..
Mana dia ni???? Lama tak nampak bayang.. Kat Klub haus pun tak dak nampak2....
Har..har..har...
Puas hati dapat kimeng penyudah dan permulaan..... Terrer dak???

somuffins said...

Kensel pegi Penang.. I nak pegi Songkhla plak...

Lili said...

Hahaha))) Kelasss gitu Akak!
I bace ni dengan gelak tawa terhenjut henjut! Erkk...bukan nak buat bahulu tau!

So...Kak Som, Ja n Fa, amacam?

Kak Som,

Kalo tak jadi datang Penang, jangan ler ke Songkhla...duk banjir sakan sana tu. Jom kita pergi ikut Akak pi Paparich (Mamapoor)and kita makan nasi ayam, mee kari, cendol...etc etc etc...semau ditanggung beres by Akaktoo.blogspot! ngeh18x!!!

kak ja said...

Muaakkaakakaaaa..

Awat Akak jd lagu tu? sanggup bersusah payah nak perdajai I? tsk tsk tskkk.. kagums*

Akak, I tak kisah.. Kalau dah tak tahan sgt, kat atas kerusi Mamak Pokok Ceri ke Pokok Mengkudu ke, I main lopeh je!! har har haaarrr..

I tak kisah nak ke Paparich ke Mamapoor, ke Ethopia ku ikut kamooo.. aauuuuwwww!!

Lili said...

Hahahaha))) Ja, Ja, Ja...!! I kagum dgn you ni...you have every answer to everything!

psst Ja..apasal jauh ke pokok mengkudu? Pokok Lemuni kan ado! wakakaka))