Sunday, November 28, 2010

Jom Makan E.T.!

I was everywhere today... As usual, Sunday morning breakfast with hubby at our favourite Taman Tun food-court, overlooking the sea lagi! I was famished sebab malam tadi tak makan nasi. Bangun pagi ni, macam hape jer lapornye! So, pekena nasi lemak. But before that we went marketing first. I only bought some essential things for my cooking tomorrow. Sunday, memang jarang masak. Kalau masak tu maknanya I nak makan lauk-pauk style Perak. Kat sini mana ada jual gulai tempoyak ikan sungai, ataupun gulai lemak cili api nangka muda, atau sambal nyiur berupah...uish, kecur air-liur sebut-sebut masakan ni!

Lunch was nasi again, for me, that is. Nampak jer kecik I ni...bab makan - laju! Tapikan, I makan bila lapar sesangat. I'm that type, cepat lapar, cepat kenyang. Thus, I take my meals many times but in small portions. Oh, just so you know, I had my gall-bladder removed years ago, when I was twenty-nine! That could be the reason... hikhik!

Now, where was I? Yes, after lunch it was grocery shopping and we were back home at almost three.

And then kan, this evening, I buat snack that I saw at adik Hana's blog and also at  adik Ayu's blog. 
Thanks ye, adik-adik yang pandai masak ni. I already have all the ingredients needed so, I just whipped up! Kalau ada nak cuba, buatlah... memang sedap. Just get the recipe from their blogs, okay. As for me, I main bancuh jer ikut tangan I...hehe...benda semua ada and as always, I cook without a recipe - just the ingredients needed. But thank you so much, Hana and Ayu, for giving me the idea of using these two mushrooms. Next time, I will try the white jade mushrooms...

Here they are... Spicy Cheese Enoki mushrooms. And yes, I used grated cheese. It was sedap! ;-)



 If you look closely, my spicy mushrooms resemble a lot like E.T. Hahahaha)))  Takpe, nampak tak cantik, dah makan, cantik!

Jemput makan...

10 comments:

Sizuka said...

k.lili,

berjalan sakan la ye hari ni? I pulak berperap dalam rumah. malas sangat nak keluar. kete pun takde, antar baiki. hubby pulak keluar.


yum yum sedapnya ET k.lili tu... boleh buat esok.. eh! erm.. malas nak gi shopping grocery lagi esok. buat next weekend la.

Lili said...

Shidah,

Jalan-jalan cari makan kekdahnya! hihi! Actually Sunday, jarang ada kat umah. Hari ni pi Jusco sebab fruits kat situ elok2. Hari ni rembat strawberry lagi!

Memang sedap Shidah enoki bercheese ni. Tapi kena goreng by batch. Makan panas2... dah habis, goreng lain, baru sedap and ranggup giler! Wahahaha!

Ibu n Abah said...

lili...
thank you berkongsi idea. baru ni ada beli tepung goreng cendawan... ada lebih.. nak cuba goreng inoki mushroom pulak.... sure best....

Lili said...

Mah,

Saya cadangkan cuba resipi batter dan tepung utk dusting cendawan ni. Senang buatnya dan sedap rangup gitu!

Tapi dah Mah ada tepung tu baik habiskan dulu. :-)

somuffins said...

Lili

You pernah jumpa orang yang suka makanan bergoreng tapi dia tak gemar menggoreng??

Lili said...

CS,

Ada! I tak suka goreng kopok tapi suka makan yg dah siap bergoreng. Tiap kali nak buat cucur udang... udang tu kena masuk kuar fridge a few times seblom I betul2 serius nak goreng! Wahahaahhahaha)))

But by the way you're asking, I guess that OTHER person must be
Y O U !!! ;p

somuffins said...

Lili

Precisely! tapi tulah .. having admited that, siapa lagi yang afdal menggalas kerja2 yg tak best tu if not moi?

Alhamdulillah Allah dah beri rezeki dan kesihatan yg baik *cepat sedor diri, hehe* ..

Lili said...

... aren't we all? hehehe!

Well, selagi kita bernama 'Mak', selagi tu kita menggalas kerja2 cinderella! ;-)

kak ja said...

Bestnya kalau kuat mkn tp badan tak mengembang.. I jelessss!!

Nnt nak pi beli Enoki, nak try gowen mcm u buat.. Ekceli I pun mcm u n Kak Som, suka mkn benda gowen2 tp malas nak menggowen.. n psssttt!! I baru je simpan balik udang dlm freezer.. tak jadi lak nak buat cucoq jagung ptg ni!! Malas, beb!! Tp nak makaaannnn..

Lili said...

Ja, goweng enoki jangan tak goweng! Sedap tau...tadi pi pasar dah sayup, konon nak cari white jade pulak. Sekali habis daa! Kalo guna white jade ni idok ler renyah nak pisah2kan satu2 macam enoki tu. psst..dengan enoki tu pun I cheating, dats why lah dey all luk like ET!

I ni pun duk bercinta nak buat cucuq udang jagung. Udang tu pun kalo boleh cakap dia sembuq kat I macam2 kot! hehehe!