Thursday, November 18, 2010

AidilAdha...

Salam semuanya! Lama tak bersiaran sebab sibuk nak sambut Raya Haji. Bestnya!
Tahun ni raya haji di rumah saja. Nak balik Ipoh, cuti sehari, elok ler sesekali raya kat sini. Seronok jugak terima tetamu, which last raya puasa I did not receive sebab demam.

Hari ni baru dapat nak beronline! I've been busy since Monday. Asyik membaking sesaje... Tapikan tapi, nak cerita sikit, betapa sedihnya bila my oven buat ragam. I just realised, all the cakes I baked have no perfect bases. Patutnya kek semua ada 'berkaki' kan, ni atasnya saja cantik, but when I turned them over to cool on the rack, the bases were still soft macam takde 'board'! They were cooked through alright, but it really was so so wrong kalau tak ada crust sikit at the bottom. Rasa macam nak nangis sebab baking membaking ni is my expertise.

Yang feliksnya, my guests semua kata sedap...bestnya...nak tapau lagi! Tapi I tetap kiciwa...oohhh nooo! :'(

So, the oven has to be sent for repairs... Dah siap-siap nak call Mr Botak, taukeh kedai oven tu. Hohoho))

And here is the combo pic of my 'not-so-jadi' carrot cake. My orange cake pun sama...malas nak edit gambornya...but the chocolate cupcakes okay jer...sebab I don't have to turn their 'bont bont', hahahahaha!

You get me? See...how is the cake to 'sit' properly kalau tak ada bont-bont*t! :))

Okay, kita cerita pasal raya pulak.
Subuh-subuh syafi'e lagi I dah masak nasi tomato...wah...kali ni guna beras basmati J*smine PUSA nombor sekian sekian sekian! Thanks to Shidah yang selalu promote beras tu...er...ada dapat komisyen ke, Shidah? And I also used minyak sapi E*rico,  pun macam Shidah syorkan! Nasi tomato dimakan dengan ayam rose, gulai daging kawah...walaupun, taklah dimasak dalam kawah, dan jelatah timun/tomato - kekdahnya, nenas terlupa nak dibeli, hantam letak hirisan tomato... Orang yang paling pertama merasmikan nasi tu seharusnyalah, MyC!
Siap kata, "tak rugi bangun awal pagi ni dapat makan nasi the best ever!" hmmm...kalau pasal bodek,...serah Mysarah!

Lepas zohor baru tetamu mula datang sampailah ke malam... Kali ni juadahnya, laksa johor, my favourite!
Kawan MyC sorang tu sampai tak nak balik-balik sebab nak ulang makan laksa Auntie Lili! :))

So, hari ni nak rehat sungguh-sungguh. Memang penat, tapi happy all the same sebab dapat beraya dengan kawan-kawan yang I tak sempat ke open houses derang masa Raya puasa dulu.

Lunch hari ni nak makan laksa johor lagi...hehe... kuah ada lebih lagi, cuma nak di rebuskan spaghetti and hiris ulam-ulam...tumbuk sambal belacan lagi, (semalam I guna dry blender/miller buat sambal!). Tapikan tapi... tekak rasa nak makan nasi putih. Sambal sardin jadi lauk harus terangkat, kan? :)

Laa...bila nak rest ni?

Bye for now... ;-)

12 comments:

Oldstock said...

Uish! Camne orang Ipoh ni boleh pandai masak Johor la pulak...

Lili said...

Uish, dont play play...not only masak Johor, masak pantai timur pong boleh! Hihi!

somuffins said...

Salam lili ...

Oven buat hal? Mmg tak best esp bila mood tengah melonjat2 nak membaking. Beras Pusa best ek? I was introduced by Shidah too. Harga dia pun voley tahan gak :-(

I had laksa johor on raya eve. Someone brought it during the pot luck gathering.

Lili said...

Salam CS,

Memang very the down when the oven is down!

Yelah, I pun terkezut tengok harga beras basmati pusa tu...tapi ingat tentu sedap, beli jugak and hasilnya very the puas hati. Sedap, and panjang2 nasinya macam jari I! wahahaha!!!

Sizuka said...

salam k.lili,

selamat hari raya. waaa... masak guna beras pusa rupanya. err.. i think the beras pun bila dah masak sama panjang dgn jari i, tapi definitely tak segemuk jari2 i ni.. hehehe. CS, jgn gelakkan tau! :P

minyak sapi enrico tu ok kan? i love it. bila buat biskut suji, rasa lembut dan lemak berkrim. ada lagi tak nasi tomato tu? kirim la sikit kat i yg overdose daging ni :D

Lili said...

Salam Shidah,

Selamat Hari raya. Itulah asyik tengok and dengar jer orang lain guna beras pusa tu, nak jugak get my hands on them!

Percaya tak hari raya tu masak nasi tomato 6 cawan saja? hehe...itu pun jenuh nak habiskan sebab semua tuju laksa johor!

Ingat Sunday ni nak buat beryani pulak...nak cuba beryani ikang hehe...anyone? ;)

somuffins said...

Lili

Beras pusa bila dah jadi nasi cam maggots ek?
Psst Shidah, jari jemari I mmg montok2 belaka, shhh...

Do share resipi beriani ikang kat sini, boleh ka puan chef??

Lili said...

CS,

Heeehhh...geli ek maggots! Nasi yg I masak hari raya tu panjang-panjang sampai I tak sempat nengok samada montok2 ke tak! Hahaha!

Lepas ni, kita main tag jari jemari pulak! Amacam? :))

Pagi ni hujan lebat so tak dapat gi pasar. So, nasi beriani ikang have to wait. Sekarang dah terang benderang, nampak gaya makan lunch kat luor ler!

somuffins said...

Lili
Nak main tag jari jemari?? Boleh gak.. nanti I pinjam T punya, hek3.

Lili said...

I pinjam jari Mysarah! ;-)

somuffins said...

Mischievous momma CRABS .... kih3

Lili said...

Hahaha, tau takpe!