Tuesday, November 23, 2010

For the Love Of Noodles! (TTBB)!

My no fuss lunch today...


I love noodles. And love them any way they are cooked. Only last week, I had Laksa Johor, and today nothing beats this equally refreshing curry mee. 

The ingredients for the gravy is simple, yet, I still couldn't find one good bowl around my area. Try eating them in Ipoh, and you can never go wrong.... even the road-side hawkers cater better ones than what I found in this town. In fact not many people here prefer curry mee - the Malays, I mean. Living near the sea where seafood are abundant, I guess, mee udang takes pride in most Penangites.

School's out and it is all the reason for me to start cracking my head for varieties in my everyday cooking. Soon, I'll be 'baby-sitting' a couple of nieces and a nephew at my house .... well, it's time to draw the menu! But I'm loving it! ;-)

*TTBB = Tajuk tak boleh blah! ;p

11 comments:

kak ja said...

Mee Udang? Dolu I suka yg kat Teluk Kumbaq, tp la ni dah tak sesedap dolu punya.. malah agak mengkuciwakan..

Mee Udang Sg Dua? hmmmm...

Kat SP ni I blom jumpa mee kari yg ummmppphh punya..

somuffins said...

Lili

I love them all!

Lili said...

Salam Ja,

Mee udang Sg Dua, pada I so-so aje!
Macam orang malas memasak jer kuahnya... oopps! :)) I kan, kalau ada datang umah nak sangat makan kat Sg Dua tu, I bawak jer...hehe!

Maknanya, kat SP ada gak orang jual mee kari ek? Kat sini susah... dulu ada jual kat Kg Kastam tapi tak sedap langsung. Susah-susah buat seniri!

Lili said...

*kalau ada TETAMU datang umah nak sangat makan kat Sg Dua tu, I bawak jer...hehe (psst Ja...typo!)

Lili said...

CS,

I know...you love them like I do! hikhik!

Ibu n Abah said...

lili.....
sungguh menyelewakan.
i pun suka mee kasar walau dimasak apa carapun...
mmg susah nak cari mee kari di penang tu... cina punya, byklah. geli pulak kan...
kat ipoh byk?... nak kena pi ipoh ni....

Lili said...

Mah,

Memang kat Ipoh banyak gerai jual mee kari sampai makan kat mana sedap boleh lupa sebab the next one kita pergi tempat tu pulak rasanya lebih sedap!

Kalau Mah masuk Ipoh, cari mee Mat Jasak - ada gerai dan restoran lagi! Mee kicap dia sedap. Jangan terkezut, orang Melayu Ipoh makan mee dengan chopsticks tau!

Sebenarnya, mee2 ni semuanya akan jadi ok kalau kita tak terlebih trying. Saya perhati bila orang kat sini buat mee kari they seem to douse the mee with thick gravy. Kuah mee kari kena cair sikit, sebab bila kita letak sambal minyak tu, kuah akan pekat.

Kat Penang memang cina yang suka mee kari, sebab itu saya kutip ilmu dari mereka. So, so far, kawan2 cina saya kata mee kari saya capai tahap street food derang! (auwww, menyampah lak bila tulis ni! hahahaha!)

Mama said...

Salam Lili

KZ serupa mcm CikSom... semua suka tp mee bandung kureng sikit

Lili said...

Salam KZ,

Noodles ni comfort food kita gamaknye! Hehe!

Sebenarnya, saya sendiri tak tau macam mane rupa mee bandung! Kalau yang berkuah bertumis dulu tu letak telur mata, yang tu ke orang panggil mee bandung? Saya panggil mee kuah jer! Haha))

Favourite saya tetap mee rebus tulang! Aiseymen, nak kena buat ler pulok dah sebut2 ni! :))

fa*atip said...

Asssssalaaaamualaikum!! :D

Lili said...

Waalaikumsalam Fa!

Welcome to Suddenly, Heta! ;-)