Saturday, August 14, 2010

Third Day of Ramadhan...

I guess what's good to blog about these days would fall on food category! It's easy, fun, and makes people drool, more so during this fasting month. Haha! But it is not my intention to make you guys 'kecur air liur'! I'm putting up photos of my iftar meals for future reference. Uish, ada ka? Ingat library ke hape? :) 
Okay, I'll keep my updates short so as not to bore you with my rantings but I do hope you'll enjoy the pictures I paste here...

My 3rd Ramadhan meals...


Bawal goreng curah cili/bawang berkicap
(not to be confused with Ikan masak kicap)



Kerabu air asam perut 

 Buncis masak lemak


 Sambal tumis sotong rendam/kembang :-)
(tak tau pasei ape sotong berendam!)
As usual... my plate of nasi campur sendiri!

Don't get me wrong. Not that I'm cooking to feed a batallion...hikhik... Every dish I cook usually yields about just nice for one meal. That is why, I have to cook again at pre-dawn! Muahaha!
For sahur this morning, we had kangkung goreng belacan and telur mata lembu. Tak sempat ambil gambar sebab sedap sangat makan sampai tak hingat!

Bye for now... Selamat beribadat...

10 comments:

Ibu n Abah said...

lili...
(puas menahan ayaq liuq....)
memang sedappppp....

lili said...

Mah,

Alalaa...
Bila Mah nak letak gambar berbuka Mah pulak? Boleh saya pulak nahan ayaq liuq! :)

kak ja said...

Mujur gak I masuk sini dah petang.. Kalau tak perut I mesti letih krik-krok, krik-krok sampai ke ptg..

Bnyk jenisnya u masak.. penuh meja!! Rajin anak mak tu..

lemongrass said...

Uish, banyaknya lauk, sedap2 pulak tu.....
Bestnya kalau ada orang nak masakkan mcm ni utk I berbuka. Memang akan laju lah I makan!!!! :-)

lili said...

Ja,

Tak penuh meja pun sebab I masak ciput2 jer!
So, sekarang dah berbuka tengok menu I, tentu you dah tak heran kan!

Anak mak kena ler rajin sebab tiap kali balik umah mak dialah yang jadi tukang masak! :)

lili said...

LG,

Apa kata you amik kak emily jadi bibik sementara? Siap gaji A$ jer! The deal is, you get to eat nasi everyday, I get to venture the Australian soil! Muahaha!!

Mama said...

Salam Ramadhan Lili

KZ pun ketam tp malu nak mengaku sbb tak pandai dan tak suka masak....(KZ ketam alien kot???)

Nasib baik singgah sini selepas sahur ...kalau tidak mesti menahan air liur...nampak mmg 'meriah'

lili said...

Salam KZ,

Selamat berpuasa!

Terima kasih tumpang 'memeriahkan' suasana kat blog ni. Hehehe! Masak simple2 jer Kak Zah.

Bukan ketam alien, kak... tapi 'lain ketam, lain pasirnya'! ;=D

somuffins said...

*nada majuk*

takpe, takpe.. tunjuklah gambar2 lauk.. mentang2 laptop kita kurap-ted dan pinjam laptop anjer masih tak jumpa address blutut..

lili said...

...ala ala...musyuk musyuk! Jangan majuk ek, kita letak gambor lauk nak kasi semangat kat ketam2 lain supaya masak lagi sedap dari ni.
Ketam yg nama CS tu kan ke termasuk dlm kategori ketam terer? Tak caya? Tanya Oldstock, dia boleh konpem! Huhu! ;)