Sunday, August 15, 2010

Of Marketing and ... Oversleeping!

For the past few weeks, I've been going to the market almost everyday. I buy what I wanted to cook for the day and keep only some essential stuff for impromptu cooking, like meat and santan. I like my fish and other seafood fresh, so that is why I buy them everyday. My vegetables have to be fresh too. I have my greens bought every other day. I only stock-up on cabbage, tomatoes, cucumbers, spring onions and chillies. These are very important to me as I can concoct different dishes by using them! ;-)

Well, enough of my marketing history!

Here are my iftar yesterday.... we had Bihun and tauhu goreng. Since it was a Saturday, hubby found his way to the Bazaar Ramadhan and bought two packets of nasi kerabu, otak-otak Kempas and since I have not started making any desserts yet, he also bought some tarts. My butcher sells the otak-otak and tarts, you know! See, I made friends with the people from the market even! Muahahaha!

 Tauhu goreng with homemade Thai-style chili sauce
on a bed of lettuce and garnish with julienne cucumber and carrots

...kasi close-up sikit! :))


  Bihun goreng biasa-biasa!


 Tarts from the bazaar ramadhan...sedap
Chef Radzi yang buat! hehe...


It so happened that this morning, at about seven a.m. I fell asleep. And there goes my marketing. :(
Hubby is kind enough...hehe...suggested to me just now, to close my kitchen for today! 
We're going over to Penang - oh, not shopping for Raya, mind you, but to buy food at our favourite restaurant. Phew, lega akak! 

Okay, gotta go now. I'm going to prepare the ingredients for sahur. Kari telur, how's that sound? 
Tata! <3

7 comments:

Ibu n Abah said...

lili...
kongsilah.. kat penang tu.. mana faberet restaurant u....

lili said...

Mah... malu ah!

Hehe, saya mana lagi nak cari menu yg sedap kalau tak kat Hameediyah tu!

Adik ipor saya kalau tahu ni sure dia cakap, "takde tempat lain, Hameediyah, Hameediyah!"

Tadi saya tak turun beli, sebab sibuk masuk ke Chowrasta... sekali, hubby yg beli macam nak buat kenuri.
Saya tengah sedih ni, mana nak simpan lauk beli banyak2. Tu pasal saya suka masak sendiri walaupun ringkas.

Camnilah orang lelaki! :-(

lili said...

Mah,

Harap maklum, ini sesi 'mengadu'!
Wakaka!

Ibu n Abah said...

lili...
awal tadi saya dah berani nak bet u mesti ke Hameediya... memang makanan di hameediya sedapppp.. berbaloi masuk penang dan seberang lautan dan jambatan.....
kadang2 suami saya pun serupa tu jugak.. bila beli tak agak-agak... kita ni yg naik sedeh mana nak simpan.. perut dah penuh... dalam almari takut basi.. masuk peti dah tak sedap...
memang sedey.. lili....

Mama said...

Salam Lili

He he... semalm KZ pun buat salad tu..campur tahu goreng + telur rebus + timun.. sos lingam... hampir serupa pulak. Lain kali nak tmbah lagi satu ... + carrot sekali

lili said...

Mah,

Saya pun boleh agak, orang lain akan agak saya ke Hameediyah!

Kekdahnya, Mah... sahur tadi saya tak masak for the first time! Panaskan aja kari telur ikan dan kurma kambing yang berlebihan semalam.

Murtabak yang tak berusik pun semalam, saya dah awal2 masukkan dlm freezer. Biar dia beku kat situ sampai rasa teringin sok, keluarkan, thaw dan panaskan.

Hello? Sape nak beli murtabak frozen? Hehehe!

lili said...

Salam KZ,

Sebenarnya I nak buat deep-fried taufoo siram sauce tiram bawang putih. Tapi bila tengok channel AFC Yummy King tu, terus nak cuba. Bila dah siap rasanya macam makan tauhu sumbat tanpa tauhu tu disumbat! Muahaha!

Lagi satu Kak Zah, saya suka tauhu goreng makan dengan kuah pecal. Buat macam tu juga... letak salad dan timun. Memang membuka selera!

p/s Tauhu yang saya guna adalah tauhu lembut utk buat sup. Celur sekejap dalam air panas, dan goreng garing. Cubalah, garing di luar but lembut di dalam. :)