Monday, April 11, 2011

Still No More No Less!

My lunch today...

 Gulai ikan talang kering tumis darat...
This time letak gambar not so step by step....hehehe!
The first gambar, top left, is the curry almost cooked
after simmering it in curry & bawang2 paste. 
 Dah tu, masuk santan sikit and air asam jawa yang tak sedikit..hehehe...
Gambar second tu....
I tumiskan bawang merah and putih, halia (sikit jer) yang dihiris, 
halba campur plus jintan manis, daun kari and cili kering sebiji-biji...
Bila dah fragrant, curah dalam gulai tadi as in pic 3, bottom left.
The finish product as in pic 4, bottom right and below...

Gambaq ni tak terang ler pulok...tu pasai dia jadi koneng...hikhikhik!
Gulai ni sedap ada nenas and terung...yum yum...
I 'hantu' terung and nenas!

 
The accompaniment for the gulai ikan kering are these:

Button mushrooms in oyster sauce...
letak sweetpeas and corn shoots sikit...
I had this ratah-ratah aje...kenyang setahun! (bbpj) ;p

...ni lauk MyC - ikan kembong masak merah
masak sambal tumis ikan, some people say...
MyC tak akan sentuhnye gulai ikan kering tu...


Well, itu aje yang ada... meriah carey kan? ;-) Tapi how come I sedey ni....


14 comments:

Ibu n Abah said...

Lili
Fa..
Ja..
I dapat tempat kesatu...

Ibu n Abah said...

Lili...
puas hati i dapat chop...
hahahahahaha...
Ja..
u nak berator sangat....

Sizuka said...

k.lili,

sedih? what's wrong? I cooked japchae today and turkey stew for dear hubby.

somuffins said...

Lili
U sedey sebab u tak kasi kitorang sorang semangkok! :-)

word verifl matica...., ayoooo...

kak ja said...

U ni suka sgt dgn antu2 ni ek? skg dah tambah antu terung n nenas plak!!

somuffins said...

Lili/Ja
I pun antu ter n nen jugak (ter bukan ter=tak sengaja dan nen bukan nenen k? heheh).

Lili said...

Akak,

Lain kali I tak nak dah berebut spot number wan... I nak spot nenenenene ne nenenenenennn))

uiks, Fa kan dia tak heran kite berebut ape pong...sebab dia, nenenenene..ne..nenenenenenennnn))

Lili said...

Shidah,

Sedih sekejap jer bila teringat some of my nieces. Actually, this post I buat notes for them. Tetibe rasa sebak so I delete.

Nanti I check your blog on that food. Tak pernah makan...hehehe!

Lili said...

CS,

Hah..pandai you teka! Nah ni I hulur semangkuk mee kasar...berisi ter n nen!

Lili said...

Ja,

...tapi kan tapi, Antu S jugak menjadi poJAaaaannn hatiku~

kak ja said...

Akak, (pinjam rostrum sat na, Lili??)

I ni berhati sucimurni.. Sgt berbahagia bila dpt menggumbirakan org tua2.. ooopppss.. yg lbh tua...

Ribbon Clown said...

K Lili,

nah pill happy..*hulur2* ;D

I sedih jugak, tp i letak sedih tu kat otak bhgn blakang skali..sembunyiik kat situ kejap..hihi

btw, I suka masak sambal ikan nih..sedap!!!!!!!!!!

Lili said...

Silalah Ja...blogku blogmu jua, ahaks! (heeee...agak geli mmmmm ayat ini..)

Lili said...

RC,

I have lots of happy pills when I'm surrounded by people like you. Thanks, babe! :)

My only place to vent my emotions is this blog, so that I can put a brave front in my real world... Fair, eh? hehehee

Oh, sambal ikan tu, masih ada balance and MyC selalu pesan: 'Simpan, Girl nak makan lagi esok'
Maknanye, sedapler tu sampai dia makan 'peken-peken' kata orang utara ni! ;)