Thursday, April 14, 2011

Fast To Break? OMG!

There are days when I long for something light for breakfast. Of late, I start my mornings with something simple. No nasi lemak; and it has been quite an achievement too for I TRY going through the day without wan one.. hehehe! It's all about appetite, no? By the way, don't get me wrong guys. Please do not associate the lost of appetite to you-know-what. Kertu dah, bak tagline Aznil..hahahaha! But otherwise, I'm perfectly alright... Blame it on the weather, hokeh?

So, how's this for breakfast this morning and the last few days too ;-)

...the good ol' milk and shortbread :-)
enough to keep me on the go...

With this new breakfast, at that unusual hours after Mysarah left for school, my body has quite sportingly adapted to the changes. I used to have breakfast with just a mug of instant coffee and depends on what my tekak Melayu or kadang-kadang mengade-ngade tekak omputih crave that day. It could be egg sandwich - my all-time favourite, or maybe once in awhile nasi lemak, or all kinds of noodles - fried definitely and pancakes and etc etc... But the funny thing is, I can never settle for my breakfast in one sitting. It had to be savoured little at a time. The deal is, I eat while going about my chores. Cute kan? hehehe...my ferasan moment dah datang! By the time I'm done with my work, only my mug of coffee is cleared. Pssstt...tapi heran, bila balik Ipoh, breakfast macam anak raja...semuanya nak melantak rasa!

Dah...dah...tak nak citer pasal makan lagi.  But before I take leave for now, I'm including a song here for you all to enjoy, and especially to my dear hubby for him to know..ahaks..(macam ler dia masuk blog I!) on the occasion of our wedding anniversary today....hehehe






Er...another ferasan moment...see that guitarist (Nuno Bettencourt)...ish ish ish... >:d<



16 comments:

Sizuka said...

K.Lili,

I dah lama sgt2 tak makan nasik lemak! rindu nya!! tapi takut nak makan sebab dah makan takleh stop. :D


I love that song!

Wan Sharif said...

I have a friend who voluntarily do not take any rice for +1 year.. only at kenduri in a small amount..
he lost quite a lot of weight..

Ibu n Abah said...

lili..
saja nak kongsi cerita dengan u..
akak pun adalah peminatvtegar nasi lemak.. setakat biskut sekeping dua dan air panas teh atau kopi sangat tidak memadai...
tapi...
demi nak sihat.. memang kena akur dengan diet begitu.. jangan ikut tekak sahaja, Kan?
(jika takdirnya akak tidak sakit macam ni.. akak sudah semestinya menjaga makan dan minum dengan berhemah....
(statement yang akak sendiri pun cuak samada boleh ikut ataupun tidak...)
** psssttt pagi tadi baru pekena sepinggan nasi lemak... hehehehehe

kak ja said...

Lili, I dah sms TM suruh dia masuk umah u.. I suruh dia masuk kot umah I..

Apsai u amek set Mikasa I??

zarin said...

eh, i pun suka lagu tu ;-)
i kan hanya makan nasi lemak during weekend jek tapi kalau tak tahan jugak i pi makan jugak masa weekdays tu..ish i ni hantu nasi lemak..susah tul nak pisahkan nasi lemak ngan i, itu pasal lemak badan takmo turun turun hikhik

somuffins said...

Lili
I tak hantu NL tapi I hantu STS (samtum sot) jer.

Nostalgia gak lagu tu tapi nape "nenenenenene.." aje yg berhumming kat minda I?

Lili said...

Shidah,

My problem is, tak berape nak makan naslem lagi, even though memang kalo boleh nak makan hari2. The other day beli sebungkus naslem...pastu ade ler makan dua tiga sudu. Last2 masuk cik tong. :)

~I love this song too ;D

Lili said...

Salam Ayoh Wang,

Huh, ada ye orang yang tahan tak makan nasi! I must at least have nasi once a day..hehehe..especially at lunch.

Lili said...

Akak,

Agaknye kalo saya masak sendiri naslem, mau rasanye makan berulang! Entahler semenjak 18 menjak ni naslem yg ade kat pasaran...hehe.. tak menepati piawaiaan tekak I.

Saya faham keaadaan Akak...makanlah sekadar aje tau. ;)

Lili said...

Ja,

I dah bitaw dia. Dia kata, baiknye hati Ja...hehehe! Yang tak beshnye, lepas dengo lagu tu, dia tanye, takde lagu nasyid ke? perghh))

Lili said...

Zarin,

Soothing jer kan dengar lagu ni. Psst...lebih-lebih lagi tengok si rambut panjang swoosh swoosh crowning glory dia...auwww))hahaha!

I really love nasi lemak. Tapi ada masa2 rasa tak selera jer. Kalau teringin sangat, jamah ler semulut dua. Kena tukor2 selera breakfast sometimes.

Er...tengok Zarin slim melim aje.. Give me five! ;)

Lili said...

CS,

Samsot makan gitu jer? Memang you hantu...oops...hantu samsot!

Tetibe jer theme song H5O tu menghantui members klabhaus kite ek.. hahahaha))

*********************************
~Oopss...sorry Ja, lupe nak kimeng part Mikasa tu!

Eh, sama ek? I takde set penuh English Countryside tu. I cuma beli mug tu masa sale: buy 2 free 1. Sama gak dengan piring kuih tu. Lupe lak...I ade souffle dish yg same design...all buy 2 free 1
hikhikhik!

Oldstock said...

Hope you had a lovely anniversary celebration yesterday.

Aaah... more than words..

Lili said...

Oldstock,

Aaahhh...more than words indeed! ;)

Thank you.

3yearshousewife said...

Lili,
tak kira lah you perasan ke tak ke tapi your masak2 mmg tak perasan, very the tempting...

Lili said...

Salam As,

Hehehe, no more words; but they say, a way to a man's heart is through his stomach, kan? :D