Tuesday, May 11, 2010

Biasalah.... Ateh...

My previous posting on The House That Was Not Ours, with an accompanying photo, has brought the attention of my family members. As their comments in facebook are noteworthy, I am honouring them a special mention here in my blog. (Biasalah Ateh... suka kongsi-kongsi). That way, my gentle readers (ada ke? laaa!) will get the idea as to why such an ordinary place is treasured with love. Not one of us has ever spoken so passionately about the next house my late uncle was given. A huge government bungalow on a sprawling land in beautiful Taiping.

But we all know the reason too well. While the house above the post office makes us want to walk down that memory lane over and over again, the other saw only tragedies. And we practically stopped talking about it for as long as I remember. My uncle suffered a heart attack only after a couple of months there and never woke up till he drew he last breath. Over a month later, his eldest son, my very loving abang sedara, at twenty-one years of age, was electrocuted in the same house.

But I digress... (biasalah ateh... suka meleret...tak ada iklan tak sah!)

Here are some of the comments from the gang:
note* sila baca dalam loghat Perak! hikhik!



Cousin S.H. Ramly:
banyak kenangan manis... Kalau Yea nakal je...dema usik nak bagi asam masin Pah. Petang2, Wancu selalu bawak kami jalan tepi laut cari belangkas. Masa kecik dulu, naik teksi dari Lenggong, nampak je rumah ni mesti nak makan kari arwah Pah.....d best!

Rasa ternampak2 muka2 kita masa kecik2 kat celah2 tingkap tu... masa tu besfren Yea... Da Wancik

Cousin Doc Faisal (the tuan rumah!):
Romah ni dulu2 nampak macam beso...tak banyak yang berubah... kecuali (i) pondok tailpon dah modern, dulu booth warna cream & line hijo (2) Pokok okid, arwah ayah chik tanam dah tak der (3) Tempat PO Box, yg orang rame2 ambik sorat dah tutup buat dinding kaca.
Tangga tu selalu ler kita ramai2 naik turun, main masak2 kat belakang tu. Arwah Pah & Ayah Cik tak bagi turun tangga belakang sebab tangga pusing2....

Mahae gambo ni....  ( read: mahal gambar ni...)

Tangga tu banyak sangat kenangan....bila tengok lame2, ternampak kita dok naik turun... pegi pantai, pegi kedai mamak, turun beli pasembor tolak, beli roti dan mcm2 lain lagi... Arwah pah pun selalu naik turun tangga ni pagi2 exercise.. masa tu dia kuat lagi....
kenkadang, malam2 turun tangga ni dgn arwah bapak pegi mengail kat jeti.... pagi2 baru balik bawak ikan...

Cousin Zam K.Z. Ramly:
tangga pusing tu ada lagi tak...? teringat makan ubi keledek mentah yang ditanam kat belakang post office tu...
satu lagi teringat ketuk kotak, tupperware....dan bermacam lagi semasa jamming session kat dalam bilik belakang tu....!! bilik yang ada pangkin kayu yang jadi stage kita tu...
ropanya....bila dah besor..., nak jadi Director tersohor...! buat Juara Lagu....AIM.....dan macam2 lagi.....

Me:
Zam:  bilik belakang tu lah yg mengeratkan kita adikberadik kan?
seronok jamming...berlakun...menyanyi..pakaian beragam..ratu cantik...pastu tak kurang merajuk rajuk...tumbuk-tumbuk...hihi...but we were good...and are good sampe sekarang... and Zam, we are proud of you...wlpon...AIM malam tadi overrun... banyak iklan daaa...

My Sis, kak elin/lena/lina...hihih!:
kome bbudak tu la korjernya asik turun naik tangga pusing tu...kami yg dah beso2 sikit ni kenangan jemo dan angkat kain kat belakang tu...selalu sama dgn Rohida...nanti kain2 yg kami angkat tu Yong dgn arwah Nyah ler yg melipatnya...dema 2 beradik kalo lipat kain suka nyanyi2...salah satunya lagu Rose Garden..." I beg your pardon....."

Cousin RR - Na Ramly:
Memang nostalgia gambo ni. Yg paling ingat lagi masa main masak2 kat blkg. Kita main masak2 betoi2, guna periuk kecik arwah pah. Tiba2 Li (DS Shazalli Ramly ler tu...)  buat terbako dapo rekaan kita tu. Ape lagi...kena marah dgn arwah Ayah Chik. Lg satu pakaian beragam. Tapi yg Lili hot dulu, asyik Da aje yg menang. Juri2 tu pun tk nmpak org lain dah, trmasuklah org AIM tu.....
Lili ,kedai runcit mamak lepas balai polis tu ingat dak? Kita selalu pegi beli biskut suji mamak tu, sekupang satu. Lagi satu pergi pantai. Paling best. Teringat arwah Kak Menah ajar kita nyanyi lagu Pujaan hatiku. Sampai skrg pun bleh ingat liriknye
(my reply to CikYang Na: ate, kalo teman yg menang...kang ade yg tarik rambut, tumbuk belakang teman...tak nak cakap dgn teman... huhu!)

Hmm... since I'm a bit 'weng' today, reading their comments for the umpteenth time make me smile!
They always make me laugh... and sometimes buat I cengeng... biasalah Ateh... ratu airmata.

Have a nice day, y'all! I'm off now... in the mood to bake a chocolate cake!

6 comments:

somuffins said...

lili, I tumpang suka bila tau masih ada adik beradik, sepupu sepapat, sedara mara yang masih berbaik2 dan peka untuk merapatkan silaturrahim.

p/s: tssk.. tssk ..

lili said...

CS,

Alhamdulillah, kami masih macam dulu. Bukan setakat sepupu sepipit sepapat jer... yang bau2 bacang pun sama! Now it's our turn to pass this tradition to our children.

pakmat said...

..home is where the heart is, or was..:)

lili said...

... even if it wasn't ours!

Ibu n Abah said...

lili...
bila i dah puas pindah randah-melaka-k.lumpur-melaka-penang-selangor...
rumah pada i adalah diamana semua ahli keluarganya bersama-sama...
(ooooo ghupenya heta tu ateh...)

lili said...

Mah,

Nak tergelak dah ni! Anak buah saya yg suka tuyko nama orang yg gelar 'heta' tu...dari ateh!