Saturday, October 24, 2009

Selingan

Masa kecik-kecik dulu...er...silap....masa moda-moda dolo... suka nyanyi lagu-lagu lama. Some time ago, jumpa satu blog ni yang cerita pasal lagu lama yang akak minat. Uish...terus terfavourite kat blog tu! Sebenarnya, lagu tu masa kecik-kecik selalu dengar tapi tak sehingga akaq dengar versi nayanyian Marini dengan iringan biola suaminya, Idris Sardi, yang betul-betul tersuka lagu tu sampailah sekarang. Ingat lagi nyanyi lagu tu kat kawan-kawan..hehe..derang tak percaya I actually sang lagu Melayu! Nak tau lagu apa? Hah, tuan-tuan dan puan-puan sekalian... lagunya... "Serunai Malam". Jenuh weh, cari kat youtube versi Marini tu... yang ada cuma nyanyian Bing Slamet. Soothing to the ears tau..but somehow ada kurengs dari muzik arrangement tu. The version sung by Marini way back in the 80's was superb and kalau tak silap was telecast live kat RTM.

Jadi, tak naklah nak letak kat blog ni lagu yang Bing Slamet nyanyi tu. Akak dengar diam-diam sendiri-sendiri! Tapikan... nak promote ler uncle sendiri.. hehe.. layan ler lagu yang sangat popular dolo-dolo nyanyian Ayah Andak Wan Salman Ahmad....

10 comments:

pakmat said...

..salam heta..tk kerna sudi jengok teratak usang pakmat..and you'r heaping praises on an old man, lady..but this old man doesn't mind..

not if she is the anaksaudara of pakmat's friend waktu muda-muda dahulu, Wan Salman, whom he has not met since ages..apa kabar dia sekarang? sampaikan salam pakmat..harap-harap dia sihat walafiat..

..its a small world after all, heta..and of course pakmat will link your blog with mine..gladly..

..you take care of yourself in penang..pakmat was there a few months back..anak uitm bktmrtajam..had lunch at restaurant overlooking pulau jerejak..pun dah sedap dah..kena tunjuk pakmat hameediyah..

...jaga diri baik-baik..

Lili said...

Salam Pakmat!

Aduhai... it's a small world indeed! If only I knew earlier you're my uncle's friend... ahai... I'm lost for words.

Thank you so much for gracing my humble home here. I'm deeply honoured and don't know what to say more except thank you very much!

My uncle is doing fine. Handsome as ever...I will convey ur salam, insyaAllah. BTW, I get to speak to Ayah Andak mostly during hari raya when he would call my mom and the phone will be pass around!

Thanks again, Pak Mat!

Lili said...
This comment has been removed by a blog administrator.
pakmat said...

..ok, Lili..and the mentioned of your Ayah Andak and the song Kelohan Dara set my memory juices flowing..The song was penned by the late Ahmad Salihin..who was also a close friend of ours..and your Ayah Andak and pakmat were bachelor buddies..roaming the streets of Kota Bharu..him on his Vespa..me on my Yamaha..and The Kilat was our band.. music forever in our blood..controlling our daily lives..and girlfriends at every corner..we called ourselves the Hoover Boys..after a place where we usually hang out..ahh..those days of angst and passion..with the sky our roof..the grass our mattress..the possibilities then was endless..
..yes, I need to contact him..give me a number, Lili..that this old man may bridge those years that have separated us..

Lili said...

Wow, Pakmat! That was awesome! Never knew I could be of some help here... hahaha! Harus jadi 'jejak kasih' ni between you n my uncle..muahahaha!
Imagine you people making a comeback.
But Ayah Andak I heard,would sing at Sultan K'tan's birthdays only. Itu pun dia dah tak berapa suka sebab katanya masa2 ni masa nak tumpu kat ibadat saja. Warak weh, my uncle ni.

Anyway, this is his house number: 03-40219300

p/s i just contacted him. He's coming next week for a wedding here in Seberang Jaya. So, hope to see him then, insyaallah.

W.A.N. said...

Salam kak lili,
Nasroun here. I don't think u remember me due to the age gap..hahaha. ni sebenarnya anak ayah ndak. tak sangka cousin pun ada juga dlm ni. anyway, pakmat already called abah n managed to talk to him. I was surprised as well coz pakmat add me in my facebook. so, mmg berjejak kasih kejap la those otai.

Kak Lili said...

Salam Nasroun... of course kak Lili remembers you. I used to baby-sit you, you know! Now you can laugh!

I know, Pakmat had told me via his blog's comment box about that. See? This is a small world... Nasroun tu bila datang Penang, jenguk ler kak Lili sama... asyik pi umah Auntie Bedah jer. hehe!

And thanks for being my follower. My account for following blogs tu dah kene tamper sikit by my daughter. So, I'll just link your blog here.

Nanti add kak Lili kat facebook tau! ke... dah add? Blom check fb lagi nih!

Thanks ye Nasroun... ajak ler Faisal and Tiar to join kak Lili ye! hahaha!

W.A.N. said...

Salam Kak Lili,

Kak lili pernah baby sit nasroun? hahaha...tak igt. But gambar kak lili zaman moda moda dulu naik basikal tu ada ler..hehehe. Anyway, apa address facebook kak lili? Tiar n Faisal tak buka laman blog. Accept Faisal ada facebook juga n some of our cousins as well.

lili said...

Hehehe! Jangan ler bawak kuar gambo kak Lili naik basikal tu! nak2 pulak pakai t-shirt NGK kan!

Nasroun just search for 'wan zalili' ade nanti kat facebook tu.

btw, bukannya kak Lili baby-sit sangat... cuma tolong tengok2 masa kak lili lepak kat umah nasroun masa arwah pah ada lagi... tu dia, lama bebenor weh!

W.A.N. said...

hmm....mmg dah lama bebenor zaman tu. bila sebut pasal arwah opah... terkenang zaman dulu masa time budak2. rasa sedih dan kehilangan pun datang kembali. yang tinggal hanya memori bersama my opah.