Wednesday, February 3, 2010

Pekena!

Pagi tadi, akak keluar rumah dengan semangat berkobar-kobar. Walaupun hari masih gelap pada pukul 7.10, rasanya tak ada apa yang akan menyekat akak dari meneruskan misi penting pagi ini. Cuma bercinta sikit bawa kereta pepagi buta ni kalau tak tempuh jam...(eh, bahse melayu eja j-a-m ke j-e-m?).

Malam sebelumnya, sorang kawan yang dah lama berpesan supaya akak 'jangan lupa' untuk jumpa dia dekat jogging track kat pantai kami, berpesan sekali lagi...'jangan lupa esok...jom la start morning walk ke jogging ke!' And as usual, jawapan orang yang selalu procrastinate ni, sama saja..."InsyaAllah! You pergila dulu...kalau nampak I kat 'knots landing' tu...adalah...kalau tak, takde lah!" (Fuh, 'Knots Landing' man!)

Malam tadi lah jugak, kawan yang dah macam kakak akak pulak telefon.... 'esok pagi buat apa? Antor Mysarah sekolah ke?'. Bila bagitau dia tak buat apa-apa...(dalam kepala dah nampak muka kawan yang ajak jogging!), akak tanya pulak, "kenape?". Hmm... katanya, 'nak ajak kamu breakfast nasi kandar Kampong Melayu...pukul 7.30 pagi kena kuor umah dah..'  Yes! Yes!

Malam tadi jugak, tidur akak tak berapa jerap. Sekejap sekejap terjaga. Excited kekdahnya!

Jalan mana mana pun, (anyway lah!), dengan selambanya pagi tadi akak dah terpacak kat depan rumah Kak N tepat 7.25 pagi. (well...ini Lili... tarak suka orang tunggu dia, dan tak suka menunggu orang!)
"yeay, jom makan-makan nasi kandaq kampong melayu, air itam!!!" akak dah buat dah iklan tak berbayar tu. Kak N dan hubby dia sambut dengan ketawa.

Boleh ye, sorang kawan nak jaga kesihatan, ajak kita beriadah - akak tolak... hihi !
Sorang kawan pulak ajak tambah kolestrol - akak SUKER! HAHAHA!

Sanggup pulak tu, menempuh queue yang panjang nak naik feri... sanggup meredah berbelas traffic light sepanjang jalan ke Air Itam... ish, ish... nasi kandaq punya pasal. Dan yang paling tak sanggup... sanggup pulak menyusur lorong-lorong flat kos rendah tu... hidung dah kembang kuncup tahan bau yang kurang enak. TAPI... bila nampak kedai mamak tu.... semua yang tak sanggup tadi jadi sanggup.

Terima kasih pada kak N and abang M, sebab tercapai jugak hasrat nak rasa nasi kandaq ni. Memang SEDAP! Semua lauk akak nak rasa. Mujur akak ni jenis makan lauk lebih dari nasi. Nasi setengah jer... buat kotor pinggan, orang kata! Alhamdulillah. Oh ya, siap tapau lauk untuk lunch for MyC!




Hmm....sempat tanya lagi, "bila pulak nak pekena nasi kandaq immigration?" ;p

8 comments:

Uncle Lee said...

Hello Lili, wow! You go jogging? Berapa batu? Lima? Sepuluh KM?
Kalau saya jog, ambulance mesti ikut belakang, ha ha.

Alamak, saya da kena torture tengok your nasi kandar here.
My favourite dish....and love fish head curry, my weakness.
Old days bila mana saya travel, Penang, Alor Star or Kelantan, or Gua Musang, nampak kedai ada ni makanan, habis cherita...dua pingan lichin, ha ha.

Really look soooooo delicious curry tu.
Out of curiousity Lili, berapa ringgit kalu "semua pun tarok", ha ha. Rgt 5.00?

You have a nice day and simpan a lagu dalam hati, Lee.

lili said...

Hello Lee!

Haha, I haven't started jogging yet! I made up so many excuses just to get away from even doing a simple brisk walk.

Lee, it has been two months since I last makan nasi kandar. So, the offer came just about time to delight my palate.

Oh, orang belanja, mah... I don't know the price lorr! hehe!

Thanks for dropping by, Lee... and I always keep a song in my heart.

Anonymous said...

same old story...nasi kandaq lagi...

Ibu n Abah said...

Salam perkenalan lili,
i mengenali blog u sebaik terjah dari dapur CS... I dulu lama tingal di Pulau Pinang dan Nasi Kandar Kg Melayu ni, memang tempat faberet...
Selamat berkenalan dan jika ada kelapangan jemputlah ke blog i.
Semuga persahabatan akan terjalin...
BTW.. u selalu dapat potong i pergi umah CS... Tahniah....

kak ja said...

Eh eh.. Akak kita tu sampai awal drp I gak.. tak bleh jadi nih!!

Ooooppsss.. lupa nak bg salam kat tuan umah dulu..

Salam Lili..
Jiran blakang umah I, org Kpg Melayu.. Dolu2 I heran apasai lah dia dok rindu2 sgt kat Nasi Kandaq Kpg Melayu ni.. Bila baca n3 u ni, I berkata pd diri sendiwi, "oooohhh, patutlaaaahhh"

lili said...

Salam 'Ibu n Abah'... (eh, nak panggil apa kat you, ye?)

Terima kasih jenguk kesini. Kiranya credit to CS lah gitu kan...

Oh, biasa tinggal Penang ye! I pun baru first time makan kat situ. Tak sangka apa yang orang hebuh tu betul pulak...sedap...kari kelempong (paru) sedap...and ayam ros, ayam goreng...pergh...sedap macam kat Hameediyah.

Eh, I tak ler selalu jadi pengkomen no 1 kat CS tu... nasib baik sekali dua tu jer, heehee!

I dah masuk dah your blog, insyaallah nanti I tinggalkan komen.

Thanks for the visit! :)

lili said...

Salam Adinda Ja!

Hehe...harap Kanda Anne you tak tersedak pulak! Thanks for dropping by. Tak sangka ye, selama ni I baca your blog through Dr Josh tu, pastu tengok banyak n panjang pulak link melink ni! Heheeh!

Macam I cakap kat Akak kat atas tu... memang puas hati ler makan kat Kg Melayu tu. Tapi nak makan selalu selalu rasa tak boleh pi jugak! Tekak cili padi ni nak ada masak lemak ke, tempoyak ke... baru ngam...

So now you've got to try for youself baru boleh cakap, "dah cuba sendiwi...ooooo patutlaaaa!"

Terima kasih sudi datang. ;)

kak ja said...

I dok melepak umah Ah Josh tu dah lama dah.. I tak ingat plak mcmana I boleh sampai ke situ..

I kalau pi Penang time lunch, I suka pi pekena Nasi Padang International.. u pernah try?

La ni Kanda Anne lbh kerap ke Penang .. Tuan Puteri Gunung Fuji kan ke kat USM.. Tp kekdg dia biaq gak anak dara tu mencari sendiwi jln pulang.. Manyak kijaammmm!!