Monday, February 1, 2010

A New Beginning

Salam to all...

Wow, sekejap jer dah February! After two long months of 'holidaying' from my Quran classes, this morning, the new class resumed. But not actually started yet... not without holding the 'Yasiin' recital and 'tahlil', then followed by 'makan-makan' session. My friend, whose house doubles as our class, has just moved in to a new house. That explains our long holiday...  like what we joked about just now, sahlah lepas ni lupa habis hukum hakam bila ustazah buat ujian mengejut! We were spared today because of the house-warming do. Hehe!

My friend, Shima, is well known for her generosity of having friends over for brunches. In fact every Monday we are treated at her house for brunch and I mean it, she takes it seriously. Tak cukup dengan makan kat situ, dia siap tapau lagi kat kami. Nasib baik our mengaji group ni kecil.... tak sampai sepuluh! Every week too, some of us bring along desserts to chip in. Mana tak elaboratenya our weekly brunch ni... Selalunya, bila dah kenyang, mula ler malas nak masak lunch kat rumah. Macam hari ini. I think I will just have sandwiches later in the late afternoon. Untuk MyC, akaq dah tapau siap dari rumah Shima!

So... last weekend, I attended Yana and Jojo's wedding. Adeh, tak macam selalu bila majlis akad nikah kaum keluarga akan duduk keliling dengar lafaz nikah tu...kali ni, tuan rumah pun kena shoved ke tepi dek ramainya orang media! Bilik yang ber-aircon  pun jadi panas... Apapun, semuanya berjalan lancar dan majlis pun selamat dah. Penat, memang penat. Bukan penat menolong sangat... tapi penat makan... berbual... bergambar...
Seronok jumpa keluarga yang ramai di Ipoh ni. Itu pun tak semua yang hadir. Insyaallah, come December, we'll get to meet again.

To Yana and Jojo: Kak Lili tak tahu nak ucap apa lagi selain dari... banyak-banyak bersabar menjalani hidup sebagai suami isteri...hidup biar sepakat, bertolak ansur dan sentiasa bertawakkal kepada Allah.
(Pic: When the media have left... yours truly (yang terpaksa merendahkan dudukku!) with the newly-weds, MyC, cousin Shida, and nieces plus a nephew, Abrar..)

2 comments:

somuffins said...

lili, am I the 1st one here?? hehe..

Siapa ajar you all mengaji? Local ustazah ke? I nih apalah nak jadi, dah lama delinquent ke majlis ilmu .. Must kuatkan hati .. insyaallah.

Pengantin tak pi haninum ke?

lili said...

Salam CS,

Yes, you're the first here! Heheh!:)

Ya, ada local ustazah ni, bekas juara qariah Pulau Pinang. Suara dia, masyaAllah, merdu... Kami mulanya nak belajar taranum tapi tajwid agak 'kartun' sikit...kena start all over again!
InsyaAllah, ada jer niat, tentu ada lorong nak ke majlis ilmu ni. These days tak susah dah CS.. kat tv macam-macam program ilmu ada. Dirumah pun boleh buat taman syurga, insyaallah...

Honeymoon? Entah, tak sempat tanya! Hehe!