Wednesday, November 2, 2011

November Project? Hiks!

So much to write about this morning. But after writing and editing one piece to another, I simply discard all as nothing makes sense even for my own perusing. Another side of me that you might find boring: of being fickle-minded and uncertain most times. However, as I already promised CS to blog about my making karipaps yesterday, that gives me some sense and sensibility, hahahaha, to blog about! Okay, sit back and have some curry puffs yourself and read on...


Al-kisahnya, I dah lama tau tak buat karipap pusing ni. The last time being three years ago. Eh, sowi, ter-JohnnyEnglish pulak! Dulu-dulu memang selalu buat untuk kawan-kawan sahaja yang ada jamuan kat rumah derang. So, sekilo dua tepung sekali hadap, I boleh tahan, beb. Semalam, was different. Baru buat sikit...warm-up warm-up gitu kekdahnya, dah nak patah riuk badan I yang kiut miut ni. I told myself...cewah...nampak sangat dah kertu! 
I know, I know...age is catching up tapi hati duk macam tu gak! Meh gelak sama-sama, meh. Huahuahuahuahua))) *kasi echo sikit*

Anyway, TCTLSS, I pun beriyalah buat 'kuripaps'. Kak Som dah pesan, 'kalau buat, you letak dalam blog'  Well, kander Som, ni I letak step by step lagi and it's gonna be a long entry! 

Petang semalam lepas aje Asar, hujan seperti biasa mencurah-curah. I thought, what a good time to buat karipap. Dah masak inti bagai, I nak buat pastry and it happened. OMG! Lili dah luFA sukatan! Dah lama tak jadi blur since September 14th 2011...oops...tetibe masa nak bancuh tepung, itu Lili boleh jadi BLUR! Panic room sekejapans...lepas tu terus capai fon, called kak Mimi, my sifu kuih muih. Phew! And I told myself sekali lagi...yes...pandai you all teka...dah kertu! Makanya, gigih ler Cik Lili membuat karipap dari pukul 6 petang, membawa ke Maghrib. Berhenti sambung, berhenti sambung sampai pukul 9 malam. And then, you know what I said to hubby? 'Tobat, tak nak buat lagi!' You know what he replied? "Ye, I believe you, you TAU BUAT!" ekekekeke

Now...picture story time, ok.

 Inti biasa-biasa aje...but ada ler sekwet wesepi sikit...hehehe
Sape nak tau kena sms I @ 019-444444..tekan tekan tak dapat...hiks ;p









 Sumpah, tak cantik! grrrrrr
Anyway, rasa tetap sama...rasa karipap pusing! Haha!

Gambar ni blur macam tuannya....sebab MyC yang ambil.
Budak ni main snap jer tak adjust2 dah...pergh

 Oh, kuciwannye...karipap ini not flaky seperti yang kuharapkan!
So, uols...jangan jadi macam I tau.. :'(

 Jangan tak tau...dari berdiri rock n roll kat meja, terus pindah duduk bawah pulak.
Dah tinggal peng-last last tu, hah, hambik ko, dapat karipaps gedabak!

Guess what for breakfast?

Al-kisah dihujung pertemuan (..eee....geli geliman!) selamat membuat kuripeps! Until the next 'November Project', insyaAllah...sekarang ni, 'apa pun cannot'! 

Lots of love,

Lili d'emily <3<3<3

16 comments:

Cat-from-Sydney said...

Aunty Lili,
Adoi! Lain kali nak buat pastry, masuk je semua dalam food processor, stop bila dah jadi crumbs, keluarkan, baru campur air dan uli. Mudah sikit nak nguli gitu kekdahnya. Kucing pun tau! purrr....meow!

zarin said...

kak lili
dah check lengan u? ada keluar muscle tak? ekeke tk tahan dengar ur hb punya statememnt tu..i suka karipap tp nak membuatnya punya lah M tahap gaban! smlm i tinggal msg kat ur no tu suh hantar sikit karipap, patutla tk hantar, tk dpt msg rupanya :D

somuffins said...

Lili
TCTLSS, kenapa I tak dapat bau aroma karipap; jauh sekali dapat hidu kekari'an intinya.., huwaaaa...

Ekceli I pernah sekali buat karipap puthing tapi as asst. chef aje (tak penat pun tapi I didera menggoreng pulak..).

Ribbon Clown said...

Yeay..akhirnya.. project karipap jadik jugak.. cantik je karipap2 itu hehe

kalau vitamin R ade je leh wat karipap nih.. boleh berejam2 kt dapur..tu yg i pasang lagu klasik tuh heeh

cantik pinggan as usual..;)

Sizuka said...

k.lili,

karipap2 itu sungguh gorgeous! rasa macam nak ngap je. dah la now tengah hujan.. tengah imagine makan karipap dengan kopi panas.. peh!! heaven! :D


ps : nak kena ambik course kelim karipap dgn k.lili la coz urs, sangat2 la lawanya :D

Sizuka said...

k.lili,

karipap2 itu sungguh gorgeous! rasa macam nak ngap je. dah la now tengah hujan.. tengah imagine makan karipap dengan kopi panas.. peh!! heaven! :D


ps : nak kena ambik course kelim karipap dgn k.lili la coz urs, sangat2 la lawanya :D

Noir said...

haha, that's a man who inject humour into sensitivity. sah-LOOt-eh.

wah blog berkembang nampak! ada tutorial sekarang :}

epok2 di musim hujan = heaven

Lili said...

Angelina,

Oh you're a genius cat! Good girl, nanti Auntie Lili invest on a food processor. But, the thing is, dah terbiasa dari dulu lagi buat pastry manually sebab sonang bonar...hehehe! Yang time consuming tu nak me-rolling out satu-satu. :D

Lili said...

Zarin,

Hui..jangan kata muscles kat lengan jer..habis muscles timbul tempat strategic jugak! Oops! Muahahahahaha)))

Lili said...

Kander S,

You know what? I rela buat karipap ni dari menggorengnya! Wa manyak tatut maa...api kena jaga sokmo. Kalo tak, macam katak puru...ekekeke!

Laa...apsal you tak buka corong lektok masa I buat inti tu? ;)

Lili said...

RC,

Thnak you, thank you! Actually, I've got to thank you, sebab kerajinan you lately updating your masak-masak kat blog, bagi semangat kat I. :D

*piring sama tu..the wedgwood from Martha Stewart that you so wanted hari tu! hikhik!*

Lili said...

Babe, I used the plate just for this photo shoot, hahaha! Tengok, mug tak sama pattern..By the way, the mug is Royal Doulton which I got for free when I bought the wedgwood set..4 pcs lagik! weeheeee))

Lili said...

Shidah,

Wow, blushing, blushing ni..gorgeous ler sangat, hahahaha! Biasa jer tu. Dulu masa tengah rancak, almost everyday I buat. Wonder where is that kak Lili of yours gone to?

Boleh belajar kelim tu asal ada peng-kerasnya: Makan karipap minum kopi kat Muar Cottage! Awwww))

Lili said...

Noir,

Wah, komplot nampak! Ehem, I taught him that about 'taubat' jadi 'tau buat' tu! hikhik))

Ni bukan tutorial, Doc. Our Kalsam S,made me do this! *Ya ampun, kak Som!*

;)tq

somuffins said...

*smug*
Yelaaaa...apa2 jer, Kal d'SamSenglah yg suh buaaat..
.
.
*mood kemvali ceria*
thanks a lot lah dinda.. bebila boleh jer refer kat sini for the recipe.

Lili said...

We'll see, we'll see...Somuffins jadi SomPuffins...oops again! hikhik