Thursday, September 23, 2010

Kisahnya....

Most blogs I visited had already posted about the recent Hari Raya do. I saja yang belum berkesempatan - er, malas pun ya jugak. Dah cerita rayanya sama saja. Nak nak cerita Suddenly, Heta! ni, dah boleh orang agak... masak, masak, masak. Memang Hari Raya hari memasak tak renti-renti. Ada aje benda  yang teringin, dan bagaimana nak dapat sagu kalau tak dipecahkan ruyungnya, ya tak?

Anyway, dalam sibuk-sibuk memasak dan melayan tetamu yang datang, sempat jugak curi masa yang agak panjang sebelah petang hingga membawa ke malam dengan beraya ke rumah sepupu arwah bapak. Dan, bukan tahap beraya lagi, sempat berkaunseling-kaunseling dengan second cousin yang dalam proses menjadi single parent. Sedih. 


Selepas Maghrib, kami beransur ke rumah Ayah Mat pulak. Dia ni asyik beli rumah sesajor...rumah last year kita orang beraya pun tak sempat nak lepak-lepak sepenuhnya, dah pindah rumah baru. Cerita beraya di rumah Ayah Mat boleh baca sini.


Here are some photos yang sebenarnya keberatan nak upload...hikhik! :


Juadah di rumah Wan Chik Faridah di Rapat Jaya, Ipoh...
Rendang Dinding yang yummy! :)
Kek lapis strawberry yang mabeles! :))


Gadis-gadis yang pantang nampak kamera...


Rumah Ayah Mat rasanya yang paling meriah...siap dengan bunga api bagai! Nasib kami baik, sampai kat rumah dia sebelum another 'clan' datang. Apalagi, kami 'pau' dulu hidangan nasi dan lauk pauk yang sedap-sedap... hehe! When we were about to leave, tu dia...bergerabak sanak saudara yang sampai. Ada yang kenal, ada jugak yang jarang-jarang sekali ketemu. Memang best raya kat sini. Ramai dan tersangat MERIAH!


 
My nephew, Ahmad Mukhlis main bunga api dengan...
oops...sowi, terlupa namanya!


An uncle, third cousins yg tak pernah jumpa,
and my two bros-in-law...


The host, Wan Chik Asiah with one of her cucu-sedaras...(great-niece!)
...some of my third cousins at Ayah Mat's house in Park Lane, Klebang...
now, which one of you is Wan Nabilah? ;p

Semoga panjang umur, kita berjumpa lagi di tahun-tahun akan datang, insyaAllah.  ;-D
  

6 comments:

3yearshousewife said...

Hahaha, nie dah keluar dah raya entri. Mine is still in the safe box...
syok beraya from the look of it.

lili said...

Salam As,

Hahaha, dah keluar albeit terlewat! Tapi entry ni tak sequence langsung. Raya dirumah mak sendiri tak sempat nak tulis...

Raya ke rumah orang memang syok... kat umah sendiri, alahai...penat weh!

Am looking forward for your Raya posting. Mesti best jugak! :)

somuffins said...

lili
Meriah maklum ramai sanak sedara. I nih pun ramai kazen mazen tapi tak berjumpa dah bertahun2 (maybe jumpa sorang dorang aje). No gud huh like this?

lili said...

CS,

Meriah kan dapat berkumpul cenggini. I pun susah nak jumpa first kazen mazen tapi yang I pergi ziarah ni adalah my second and third cousins. Tapi dah memang mesra, tak rasa janggal.

Bukan pasal no gud, tapi masa tak mengizinkan. Hehe...

Uncle Lee said...

Hello Lili, love the photos here, and the clothes, so colourful.
Always fun meeting up as well having friends over for dinner.
Looks like you have big gang of relatives too. I love the food atas mejah, looks really delicious. Nothing beats Malay food!
Have a nice day and keep well, Lee.

lili said...

Hello Lee!

It was indeed a joyous celebration and 'colourful' too!
As always, the food and company were equally, incredibly good.

You keep well too. :)